Keď sa vyberiete na raňajky alebo neskorý obed, máte na výber: Objednáte si niečo sladké, alebo si vyberiete niečo slané? Pre mňa je to jednoznačné – vždy si vyberiem slanú variantu. Jediná vec, ktorá je lepšia ako objednať si túto prílohu v obľúbenom bistre, je pripraviť si ju doma presne vtedy, keď na ňu máte chuť.
Ingrediencie
- približne 3 stredné alebo 2 veľké zemiaky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica nesoleného masla
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1 lyžička údenej papriky
- Soľ
- Korenie
Postup
- Nakrájajte zemiaky: Po umytí a očistení zemiakov ich nakrájajte na polcentimetrové kocky.
- Zemiaky vložte do hrnca a zalejte vodou: Vložte zemiaky nakrájané na kocky do veľkého hrnca a zalejte ich studenou vodou do výšky asi jedného centimetra nad zemiaky. Pridajte štipku soli.
- Zemiaky uvarte
- Kým sa voda varí, rozohrejte na panvici na miernom ohni 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Keď je horúci, pridajte cibuľu, ochuťte ju soľou a korením a za občasného miešania varte, kým nezmäkne a nezavonia, približne 5 minút.
- Skontrolujte, či sú zemiaky hotové: Ak chcete otestovať, či sú zemiaky hotové, zapichnite špičku noža do niekoľkých kociek zemiakov. Zemiaky by nemali byť kašovité.
- Zemiaky nechajte odkvapkať, sceďte ich v cedníku a nechajte ich asi 5 minút vychladnúť.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej a maslo: V širokej liatinovej panvici alebo na veľkej panvici zohrejte na strednom ohni zvyšný olivový olej a maslo.
- Keď je olej horúci a leskne sa, pridajte zemiaky, okoreňte soľou a korením a premiešajte, aby sa pokryli olejom. Zemiaky rozložte v jednej vrstve na dno panvice, v prípade potreby pracujte po častiach. Zemiaky varte bez miešania 8 až 10 minút, aby sa spodok pekne opiekol a bol chrumkavý.
- Do panvice pridajte uvarenú cibuľu, cesnakový prášok a papriku a premiešajte.
- Odstráňte panvicu z ohňa a ihneď podávajte.