Kombinácia zemiakov, mrkvy a mäsa v plackách podávaných s kapustou a stratenými vajíčkami robí z toho jedla skutočný gurmánsky zážitok.
Suroviny
- 700 g bielych zemiakov,
- 200 g mrkvy
- 2 a ½ lyžice slnečnicového
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice celozrnnej horčice
- čerstvá pažítka
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 g zvyškov pečeného hovädzieho mäsa, rozdrveného
- 80 g jemnej strúhanky
- 4 vajcia
- 350 g hlávkovej kapusty
Postup
- Vo veľkom hrnci varte nakrájané zemiaky a mrkvu 12 minút do mäkka. Scedíme a roztlačíme.
- Medzitým na panvici rozohrejte ½ lyžice oleja a 5 minút na ňom opekajte nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, kým nezmäknú.
- V miske primiešajte uvarenú cibuľu a cesnak do zemiakovej kaše spolu s horčicou a polovicou nasekanej pažítky. Pridajte múku a zvyšky hovädzieho mäsa a okoreňte čiernym korením. Vytvarujte 8 placiek.
- Na tanier dajte strúhanku a opatrne v nej placky obaľte.
- Rúru predhrejte na 160 °C. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a pripravte 4 placky naraz. Na jednej strane ich pečte 3 minúty, potom ich otočte a na druhej strane ich pečte ďalšie 3 minúty. Na zvyšné placky použite zvyšný olej.
- Upečené placky preložte na plech a vložte do rúry, aby sa udržali teplé.
- Priveďte panvicu s vodou do varu a pomocou lyžice vytvorte vír. Do panvice rozbijeme 2 vajcia, po jednom, a varíme 2 minúty, aby bol žĺtok tekutý. Opakujte s ďalšími 2 vajíčkami.
- Medzitým 3-4 minúty povarte kapustu a potom ju sceďte.
- Na taniere servírujte kôpku kapusty, placku a vajíčko a ozdobte pažítkou.