Potrebné prísady:
- 100 g slaniny
- 550 g zemiakov
- 225 g hladkej múky
- 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 120 g nastrúhaného tvrdého syra
- 1 viazanička pažítky + 1/2 viazaničky petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 80 ml olivového oleja
- 100 ml mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Slaninu pokrájame na kocky a opečieme dohneda. Pažítku a petržlenovú vňať nadrobno posekáme. Zemiaky očistíme, nahrubo nastrúhame a rukou z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Do väčšej misy preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme opečenú slaninu, nastrúhané zemiaky, asi 3/4 nastrúhaného syra, nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.
Vajcia vyšľaháme s olivovým olejom a mliekom a vnamiešame do múčnej zmesi. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Rúru predhrejeme 180 °C. Cesto rozdelíme do formičiek na mafiny a posypeme zvyšným syrom. Pečieme asi 35 minút.