Tento chutný recept je hotový za 60 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môžu najesť až 4 osoby.
Ingrediencie
- 110 g nesoleného masla
- 1 cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 3 póry (len biela časť), nakrájané na tenké plátky a dobre opláchnuté
- 6 strúčikov cesnaku, rozdrvených
- 125 ml suchého bieleho vermutu
- 565 g zemiakov (asi 8 kusov), ošúpaných a rozštvrtených
- 1,25 litru vody
- 2 lyžice plus 1 lyžička soli
- 3 zväzky čerstvej petržlenovej vňate
- 3 vňaťky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 125 ml smotany
- 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- čerstvo namleté čierne korenie
- 2 lyžice na tenké plátky nakrájanej čerstvej pažítky
Postup
- 30 g masla odložíme do chladničky. Zvyšné maslo zohrejte vo veľkom hrnci alebo v hrnci na polievku na miernom ohni.
- Pridajte cibuľu, pór a cesnak a varte zakryté, ale za občasného miešania, kým nezmäknú, približne 12 minút.
- Zvýšte teplotu na maximum, prilejte vermut a varte odkryté, kým sa takmer nevyparí, asi 4 minúty.
- Pridajte zemiaky, vodu a soľ.
- Petržlenovú vňať, tymián a bobkový list zviažte kúskom kuchynského špagátu a pridajte do polievky.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 20 minút.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Keď zemiaková zmes vychladne, vyberte a vyhoďte zväzok byliniek.
- Po častiach zmes presuňte do mixéra a rozmixujte na hladké pyré alebo ju rozmixujte ponorným mixérom.
- Vráťte pyré do hrnca a znovu ho zohrejte na miernom ohni. Do polievky vmiešajte odložených 30 g masla, smotanu a citrónovú šťavu a podľa chuti dochuťte korením.
- Rozdeľte do teplých polievkových misiek, ozdobte pažítkou a ihneď podávajte.