Osviežujúce gazpacho nepatrí len andalúzskej kuchyni, ale je známe aj v našich oblastiach. Tento mix zo zelenej zeleniny chutí nielen lahodne a osviežujúco, ale je aj mimoriadne zdravý a ideálny ako letná, ľahká večera.
Prísady:
- 3 zelené paradajky
- 3 zelené špargle
- 1 polovica melónu Galia
- 1 zelená paprika
- 1 stonka zeleru
- 1 zelené habanero
- 1 avokádo
- 1 polovica uhorky
- 1 hrsť špenátu
- 1 polovica limetky
- 1 hrsť byliniek (tymian, rozmarín)
- 1 zväzok jarných cibuliek
- 1 hrsť pažítky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 hrsť rozsekaného ľadu
Príprava:
Najskôr očistíme špargľu a odrežeme drevnaté konce. Jarné cibuľky umyjeme a nakrájame na kolieska. Opražíme ju na čerstvých, nasekaných bylinkách (pri tymiane a rozmaríne dávajte pozor na to, že pri príprave jedla sa používajú len ich špičky, nie stonky).
Následne opečenú zeleninu pridáme do mixéra. Vzápätí umyjeme a pokrájame paradajky i zeler. Papriku umyjeme, zbavíme jadier a rozštvrtíme. Melón a avokádo rozpolíme a vydlabeme dužinu. Špenát dobre umyjeme. Teraz všetko pridáme do mixéra a dôkladne zmixujeme.
Servírovanie:
Na záver lahodnú zeleninovú polievku ochutíme limetkovou šťavou a ozdobíme plátkom papriky habanero. Dochutíme soľou a korením, vrch posypeme nasekanou pažítkou. Na záver do polievky zamiešame posekaný ľad.
Tip: Pridaním malého množstva jogurtu získa polievka mimoriadne jemný a osviežujúci nádych.