Polievky

Zelené gazpacho – recept

Osviežujúce gazpacho nepatrí len andalúzskej kuchyni, ale je známe aj v našich oblastiach. Tento mix zo zelenej zeleniny chutí nielen lahodne a osviežujúco, ale je aj mimoriadne zdravý a ideálny ako letná, ľahká večera.

Prísady:

  • 3 zelené paradajky
  • 3 zelené špargle
  • 1 polovica melónu Galia
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonka zeleru
  • 1 zelené habanero
  • 1 avokádo
  • 1 polovica uhorky
  • 1 hrsť špenátu
  • 1 polovica limetky
  • 1 hrsť byliniek (tymian, rozmarín)
  • 1 zväzok jarných cibuliek
  • 1 hrsť pažítky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 hrsť rozsekaného ľadu

Príprava:

Najskôr očistíme špargľu a odrežeme drevnaté konce. Jarné cibuľky umyjeme a nakrájame na kolieska. Opražíme ju na čerstvých, nasekaných bylinkách (pri tymiane a rozmaríne dávajte pozor na to, že pri príprave jedla sa používajú len ich špičky, nie stonky).

Následne opečenú zeleninu pridáme do mixéra. Vzápätí umyjeme a pokrájame paradajky i zeler. Papriku umyjeme, zbavíme jadier a rozštvrtíme. Melón a avokádo rozpolíme a vydlabeme dužinu. Špenát dobre umyjeme. Teraz všetko pridáme do mixéra a dôkladne zmixujeme.

Servírovanie:

Na záver lahodnú zeleninovú polievku ochutíme limetkovou šťavou a ozdobíme plátkom papriky habanero. Dochutíme soľou a korením, vrch posypeme nasekanou pažítkou. Na záver do polievky zamiešame posekaný ľad.

Tip: Pridaním malého množstva jogurtu získa polievka mimoriadne jemný a osviežujúci nádych.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang