Recepty

Recept na zdravý tekvicový chlieb

Tento vláčny a nadýchaný tekvicový chlieb je sladený medom prípadne javorovým sirupom a pripravený z celozrnnej múky. Ideálna zdravá pochúťka na jesenné dni.

Suroviny

  • ⅓ šálky roztopeného kokosového oleja alebo extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky medu alebo javorového sirupu
  • 2 vajcia
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • ¼ šálky mlieka
  • 1 a ½ lyžičky zmesi tekvicového korenia (alebo ½ lyžičky škorice, ½ lyžičky mletého zázvoru, ¼ lyžičky mletého muškátového orieška a ¼ lyžičky klinčekov)
  • 1a lyžička sódy bikarbóny (NIE prášku do pečiva)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ¾ šálky bielej celozrnnej múky alebo bežnej celozrnnej múky
  • voliteľné: ½ šálky zmesi nasekaných orechov, čokoládové lupienky, hrozienka, nasekané sušené ovocie
  • štipka mletej škorice na posypanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 165 °C a vymažte formu na chlebík.
  2. Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou olej a med.
  3. Pridajte vajcia a šľahajte, kým sa nezmiešajú (ak kokosový olej pri kontakte so studenými prísadami stuhne, nechajte misu niekoľko minút odpočívať na teplom mieste alebo ju zohrievajte asi 10 sekúnd v mikrovlnnej rúre).
  4. Pridajte tekvicové pyré, mlieko, tekvicové korenie, sódu bikarbónu, vanilku a soľ a metličkou premiešajte.
  5. Nakoniec vmiešajte múku, len kým sa suroviny nespoja.
  6. Cesto nalejte do vymastenej formy na chlieb a zľahka posypte škoricou.
  7. Ak chcete dosiahnuť pekný vírivý efekt, prejdite špičkou noža po cestíčku cik-cak.
  8. Pečte 55 až 60 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  9. Chlieb nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom ho opatrne presuňte na chladiacu mriežku a nechajte 20 minút vychladnúť pred krájaním.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang