Tento vláčny a nadýchaný tekvicový chlieb je sladený medom prípadne javorovým sirupom a pripravený z celozrnnej múky. Ideálna zdravá pochúťka na jesenné dni.
Suroviny
- ⅓ šálky roztopeného kokosového oleja alebo extra panenského olivového oleja
- ½ šálky medu alebo javorového sirupu
- 2 vajcia
- 1 šálka tekvicového pyré
- ¼ šálky mlieka
- 1 a ½ lyžičky zmesi tekvicového korenia (alebo ½ lyžičky škorice, ½ lyžičky mletého zázvoru, ¼ lyžičky mletého muškátového orieška a ¼ lyžičky klinčekov)
- 1a lyžička sódy bikarbóny (NIE prášku do pečiva)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
- 1 a ¾ šálky bielej celozrnnej múky alebo bežnej celozrnnej múky
- voliteľné: ½ šálky zmesi nasekaných orechov, čokoládové lupienky, hrozienka, nasekané sušené ovocie
- štipka mletej škorice na posypanie
Postup
- Predhrejte rúru na 165 °C a vymažte formu na chlebík.
- Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou olej a med.
- Pridajte vajcia a šľahajte, kým sa nezmiešajú (ak kokosový olej pri kontakte so studenými prísadami stuhne, nechajte misu niekoľko minút odpočívať na teplom mieste alebo ju zohrievajte asi 10 sekúnd v mikrovlnnej rúre).
- Pridajte tekvicové pyré, mlieko, tekvicové korenie, sódu bikarbónu, vanilku a soľ a metličkou premiešajte.
- Nakoniec vmiešajte múku, len kým sa suroviny nespoja.
- Cesto nalejte do vymastenej formy na chlieb a zľahka posypte škoricou.
- Ak chcete dosiahnuť pekný vírivý efekt, prejdite špičkou noža po cestíčku cik-cak.
- Pečte 55 až 60 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Chlieb nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom ho opatrne presuňte na chladiacu mriežku a nechajte 20 minút vychladnúť pred krájaním.