„Rybie“ prsty v cestíčku
Tento recept je vegetariánsky, ak chcete aj vegánsky a aj bezlepkový. A napriek tomu, že je celý bez seba je vynikajúci. Predstavujeme vám tofu marinované v nori riasach, obalované v cestíčku z pohánkovej a šošovicovej múky.
Recept pre dve osoby:
Potrebujeme:
- 3 PL nori vločiek alebo jeden plátok rias na sushi
- neochutené tofu
- 1 PL citróna
- 6 PL vody
- soľ
Na cestíčko
- 5 PL lyžíc pohánkovej múky
- 5 PL šošovicovej alebo cícerovej múky
- 1 PL sezamových semiačok (nemusí byť)
- 1 vajíčko (alebo 1 PL pomletých ľanových semiačok zmiešaných s 3 PL vlažnej vody – nechať 10 min. odstáť)
- rastlinné alebo obyčajné mlieko podľa potreby hustoty
Nori vločky sme dostali kúpiť v bio obchode. Natrafili sme na pomerne veľké balenie, ale dajú sa použiť po polievok, do šalátov, nátierok. Sú veľmi výživné. Alebo si jednoducho rozomelieme plátok z rias na sushi. Napr. na kávovom mlynčeku.
Zmiešame 3 PL vločiek s 1 PL citrónovej šťavy s 6 PL vody a 1/2 ČL soli. Do marinády naložíme tofu nakrájané na hrubšie plátky. Malo by sa marinovať minimálne 2 hodiny aby chytilo rybaciu arómu. Kúsky tofu obaľujeme v klasickom trojobale alebo v cestíčku, ktoré sme pripravili z pohánkovej a šošovicovej múky, 1 PL sezamových semiačok 1 vajíčka a približne 5 – 6 PL mlieka.
Cestíčko by malo byť husté, aby dobre držalo na tofu. Pri obalovaní riasi nezotierajte. Skôr dbajte na to, aby naše kúsky tofu ostali čiastočne obalené vločkami. Múka na cestíčko môže byť samozrejme rôzna. Pokojne aj ryžová, špaldová alebo pšeničná.
Obalené kúsky vysmážame na rozpálenom oleji.
Servírujeme ho s vianočným šalátom alebo opekanými zemiakmi s dipom z gréckeho jogurtu, horčice, kyslých uhoriek, soli a čierneho namletého korenia.
Alebo vyskúšajte náš recept na zemiakový šalát s tekvicovým olejom.
Ďalšie tipy na vianočné recepty:
SLADKÉ MÁMENÍ
S láskou sa s Vami podelíme o tieto vianočné sladkosti bez cukru a múky. Pomôže nám med, kakao či horká čokoláda. Sú sladučké, voňavé a hlavne chutné.
ČOKOLÁDOVĚ TRUFFLES
Recept na cca 10 guličiek
Potrebujeme:
- 1/2 zrelého avokáda
- 60 g mletých orechov (vlašských, makadamiových, lieskových,…)
- 30 g strúhaného kokosu (odporúčame v bio kvalite. Je oveľa šťavnatejší)
- 3 veľké PL kakaa
- 3 PL medu
- 1 – 2 PL kokosového oleja
- nastrúhaná kôrka z jedného bio pomaranča alebo použite cca 2 PL pomarančovej šťavy, aj keď chuť pomaranča nebude až taká výrazná
- štipka soli
Postup je nasledovný: avokádo roztlačíme vidličkou na jemno a pridáme ostatné ingrediencie. Vymiešame kompaktnú masu, ktorú dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Potom vytvarujeme guličky, ktoré vyvaľkáme v kakaovom prášku. Potom je potrebné už hotové truffles nechať stuhnúť minimálne na hodinu do chladničky aby stuhli. Vyzerajú naozaj luxusne a ak ich zabalíte do peknej krabičky môžete ich darovať ako darček na akúkoľvek príležitosť.
BEZLEPKOVÉ POHÁNKOVÉ KEKSÍKY S ČOKOLÁDOVÝMI KÚSKAMI
Recept na približne 12 keksíkov
Potrebujeme:
- 200 g pohánkovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 3 PL medu
- 2 PL arašidového masla (tu je recept na domáce arašidové maslo)
- 125 g mäkkého masla
- 1 vajíčko
- 1/2 tabličky kvalitnej horkej čokolády
- štipka soli
V prvej miske si zmiešame múku, 1 ČL prášku do pečiva a štipku soli. V druhej miske dobre vymiešame maslo s 3 PL medu, primiešame vajíčko a nakoniec 2 PL arašidového masla. Krémovú zmes pridáme do múčnej a dobre vymiešame.
Na záver primiešame na drobno nasekanú čokoládu. Cesto je vláčne a krásne sa s ním pracuje. Vytvarujeme si guličky, ktoré si dáme na plech, na papier na pečenie. Jemne ich pritlačíme k papieru, aby sa nám vytvarovali tenšie keksíky a dáme piecť pri 160 stupňoch na 15-20 minút. Zo spodku by mali mať keksíky zlatistú farbu.