Ak vám z nedeľného obeda zostane trochu morčaciny, môžete ju využiť na prípravu tohto vynikajúceho slaného koláča.
Ingrediencie
- 2 šálky mrazeného hrášku a mrkvy
- 2 šálky mrazenej zelenej fazuľky
- 1 šálka nakrájaného zeleru
- ⅔ šálky masla
- ⅔ šálky cibule nakrájanej na kocky
- ⅔ šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- ½ lyžičky oregána
- 1 a ¾ šálky kuracieho vývaru
- 1 a ⅓ šálky mlieka
- 4 šálky zvyškov vareného morčacieho mäsa nakrájaného na kocky
- 2 balenia lístkového cesta
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C
- Mrazený hrášok, mrkvu a fazuľu vložte do hrnca spolu so zelerom; pridajte toľko vody, aby sa pokryla, a priveďte do varu. Varte, kým zeler nezmäkne, približne 8 minút. Nechajte odkvapkať.
- Kým sa zelenina dusí, rozpustite maslo v hrnci na miernom ohni. Pridajte cibuľu a varte ju, kým nie je priesvitná, približne 5 minút. Pridajte múku, soľ, korenie, cibuľový prášok a oregáno a šľahajte asi minútu.
- Pomaly zašľahávajte kurací vývar a potom mlieko a priveďte do varu a za stáleho šľahania varte, kým omáčka nezhustne, 3 až 5 minút.
- Zhustnutú omáčku stiahnite z ohň a pridajte uvarenú, osušenú zeleninu a morčacie mäso a miešajte, kým sa náplň dobre nespojí.
- Pripravte veľkú zapekaciu misu. Na dno vložte jedno cesto, pridajte náplň a zakryte druhým cestom. Cestá na okrajoch uzavrite. Nožom urobte do vrchného cesta niekoľko zárezov, aby sa mohla uvoľňovať para.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút. Skontrolujte, či kôrka zhnedla; ak zhnedne príliš rýchlo, prikryte ju alobalom. Pokračujte v pečení, kým kôrka nezíska zlatohnedú farbu a plnka nebude bublinkovať, teda ešte 15 až 20 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.