Hlavné jedláRecepty

Zapekané morčacie so zeleninou – recept

Ak vám z nedeľného obeda zostane trochu morčaciny, môžete ju využiť na prípravu tohto vynikajúceho slaného koláča.

Ingrediencie

  • 2 šálky mrazeného hrášku a mrkvy
  • 2 šálky mrazenej zelenej fazuľky
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • ⅔ šálky masla
  • ⅔ šálky cibule nakrájanej na kocky
  • ⅔ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • ½ lyžičky oregána
  • 1 a ¾ šálky kuracieho vývaru
  • 1 a ⅓ šálky mlieka
  • 4 šálky zvyškov vareného morčacieho mäsa nakrájaného na kocky
  • 2 balenia lístkového cesta

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C
  2. Mrazený hrášok, mrkvu a fazuľu vložte do hrnca spolu so zelerom; pridajte toľko vody, aby sa pokryla, a priveďte do varu. Varte, kým zeler nezmäkne, približne 8 minút. Nechajte odkvapkať.
  3. Kým sa zelenina dusí, rozpustite maslo v hrnci na miernom ohni. Pridajte cibuľu a varte ju, kým nie je priesvitná, približne 5 minút. Pridajte múku, soľ, korenie, cibuľový prášok a oregáno a šľahajte asi minútu.
  4. Pomaly zašľahávajte kurací vývar a potom mlieko a priveďte do varu a za stáleho šľahania varte, kým omáčka nezhustne, 3 až 5 minút.
  5. Zhustnutú omáčku stiahnite z ohň a pridajte uvarenú, osušenú zeleninu a morčacie mäso a miešajte, kým sa náplň dobre nespojí.
  6. Pripravte veľkú zapekaciu misu. Na dno vložte jedno cesto, pridajte náplň a zakryte druhým cestom. Cestá na okrajoch uzavrite. Nožom urobte do vrchného cesta niekoľko zárezov, aby sa mohla uvoľňovať para.
  7. Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút. Skontrolujte, či kôrka zhnedla; ak zhnedne príliš rýchlo, prikryte ju alobalom. Pokračujte v pečení, kým kôrka nezíska zlatohnedú farbu a plnka nebude bublinkovať, teda ešte 15 až 20 minút.
  8. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang