Husté polievky s hovädzím mäsom či strukovinami sú ideálne počas chladných zimných dní. Práve na takéto dni sa hodí mexický recept plný vôní – zapekané hovädzie s fazuľou a tacos. Ak máte radi fazuľu no chceli by ste radšej niečo v bezmäsitom variante, skúste tiež vegetariánsky guľáš ideálny do sychravého počasia.
Ingrediencie
- 2 lyžice rastlinného oleja, plus na vymastenie misky
- 1,5 kg mletého hovädzieho mäsa
- 3 lyžice chilli v prášku
- 1 a 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička sušeného oregana
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 plechovka fazule, scedená a prepláchnutá
- 2 šálky paradajkovej salsy v pohári a viac na podávanie
- 6 šálok žltých kukuričných čipsov, plus ďalšie na podávanie
- 3 šálky rozdrobeného čedaru
- 1 kyslá smotana
- 1 šálka ľadového šalátu
- 2 paradajky nakrájané na kocky
- 1/2 avokáda nakrájaného na kocky
- 1/4 šálky nakladaných papričiek jalapeňos
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C. Zľahka vymažte olejom zapekaciu misu. Olej rozohrejte vo veľkej panvici na veľkom ohni. Pridajte hovädzie mäso a posypte ho mletým chilli, rascou, oreganom, 1 lyžičkou soli a niekoľkými štipkami korenia. Varte mäso na menšie kúsky, kým nezhnedne, približne 5 minút.
- Pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým cibuľa nezmäkne, približne ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, salsu a 1/2 šálky vody a priveďte do varu. Varte, kým omáčka nezhustne a nepokryje mäso, približne 5 minút. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Na dno vymastenej zapekacej misy položte polovicu tortillových čipsov. Na ne rozložte polovicu mäsovej zmesi. Mäso posypte polovicou syrovej zmesi.
- Opakujte so zvyšnými hranolčekmi, mäsom a syrom. Pečte odkryté, kým sa syr nerozpustí a zapekacia misa nie je horúca, približne 20 minút.
- Na vrch dajte kyslú smotanu, šalát, paradajky, avokádo a prípadne nakladané jalapeňos. Podávajte s ďalšou salsou a tortillovými čipsami.