Výborné sýte cestovinové jedlo zo zapekacej misy. Predstavte si obľúbené bolonské špagety vylepšené zapečením s poriadnou porciou syra.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g klobásy
- 400 g paradajkovej omáčky
- 800 g celých paradajok so šťavou z plechovky
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky čili vločiek
- Soľ a mleté čierne korenie
- 1,5 kg rigatoni alebo makarónov
- 1,5 kg mozzarelly, nastrúhanej
- Jedna 15 g ricotta
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na posypanie
- 2 vajcia
Postup
- V hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte, kým nezmäknú, 3 až 4 minúty. Pridajte mleté hovädzie mäso a klobásu a varte, kým nezhnednú. Odsráňte takmer všetok tuk a nechajte trochu tuku na dochutenie.
- Pridajte paradajkovú omáčku, paradajky, talianske korenie, čili vločky a trochu soli a korenia. Premiešajte, priveďte do varu a varte 25 až 30 minút. Odoberte 3 až 4 šálky uvarenej omáčky do misky, aby vychladla.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a pridajte trochu soli. Cestoviny varte, kým nie sú al dente. Rúru predhrejte na 190 °C. V miske zmiešajte 2 šálky strúhanej mozzarelly, ricottu, parmezán, petržlenovú vňať, vajcia a trochu soli a korenia. Niekoľkokrát premiešajte (nemiešajte úplne).
- Cestoviny scedíme a prepláchneme pod studenou vodou, aby sa prestali variť a vychladli. Vlejte ich do misy so syrovou zmesou a premiešajte, aby sa mierne spojili. Pridajte vychladnutú mäsovú omáčku a premiešajte.
- Polovicu obalených cestovín pridajte do veľkej zapekacej misy. Navrch dajte polovicu zvyšnej omáčky a na ňu polovicu zvyšnej mozzarelly. Opakujte s ďalšou vrstvou obalených cestovín a zvyšnou omáčkou a mozzarellou.
- Pečte, kým sa nevytvoria bublinky, približne 20 minút. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a nechajte 5 minút postáť.