Hlavné jedláRecepty

Recept na zapekané cestoviny s hovädzím mäsom

Výborné sýte cestovinové jedlo zo zapekacej misy. Predstavte si obľúbené bolonské špagety vylepšené zapečením s poriadnou porciou syra.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g klobásy
  • 400 g paradajkovej omáčky
  • 800 g celých paradajok so šťavou z plechovky
  • 2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 lyžičky čili vločiek
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 1,5 kg rigatoni alebo makarónov
  • 1,5 kg mozzarelly, nastrúhanej
  • Jedna 15 g ricotta
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na posypanie
  • 2 vajcia

Postup

  1. V hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte, kým nezmäknú, 3 až 4 minúty. Pridajte mleté hovädzie mäso a klobásu a varte, kým nezhnednú. Odsráňte takmer všetok tuk a nechajte trochu tuku na dochutenie.
  2. Pridajte paradajkovú omáčku, paradajky, talianske korenie, čili vločky a trochu soli a korenia. Premiešajte, priveďte do varu a varte 25 až 30 minút. Odoberte 3 až 4 šálky uvarenej omáčky do misky, aby vychladla.
  3. Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a pridajte trochu soli. Cestoviny varte, kým nie sú al dente. Rúru predhrejte na 190 °C. V miske zmiešajte 2 šálky strúhanej mozzarelly, ricottu, parmezán, petržlenovú vňať, vajcia a trochu soli a korenia. Niekoľkokrát premiešajte (nemiešajte úplne).
  4. Cestoviny scedíme a prepláchneme pod studenou vodou, aby sa prestali variť a vychladli. Vlejte ich do misy so syrovou zmesou a premiešajte, aby sa mierne spojili. Pridajte vychladnutú mäsovú omáčku a premiešajte.
  5. Polovicu obalených cestovín pridajte do veľkej zapekacej misy. Navrch dajte polovicu zvyšnej omáčky a na ňu polovicu zvyšnej mozzarelly. Opakujte s ďalšou vrstvou obalených cestovín a zvyšnou omáčkou a mozzarellou.
  6. Pečte, kým sa nevytvoria bublinky, približne 20 minút. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a nechajte 5 minút postáť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang