Ak vás už nebavia stále isté prílohy, vyskúšajte túto pochúťku pre celú rodinu. Môžno ju prirpaviť aj deň vopred a zapiecť pred podávaním.
Ingrediencie
- 2,5 kg zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 1/2 šálky mlieka
- 3 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 šálky strúhaného syra čedar, rozdelené
- 200 g nakrájanej slaniny, uvarenej a nakrájanej
- 3 zelené cibuľky nakrájané na plátky
Postup
- Zemiaky vložte do holandskej rúry a zalejte vodou. Priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a varte 10-15 minút alebo kým nezmäknú.
- Scedíme a vložíme do veľkej misy. Pridajte kyslú smotanu, mlieko, maslo, soľ a korenie. Šľahajte na stredne nízkych otáčkach, kým sa nespraví ľahká a nadýchaná zmes. Vmiešajte 2/3 syra, slaninu a cibuľu.
- Preneste do vymastenej zapekacej misy. Navrch nasypte zvyšný syr. Pečte nezakryté pri 180 °C 30 minút alebo kým sa syr nerozpustí a neprehreje.