Polievky

Západoafrická polievka z arašidového masla – recept

Táto krémová polievka je spojením neskutočných chutí. Dá sa povedať, že si na nej viete vybudovať celkom slušnú závislosť. Receptúra pochádza zo Západnej Afriky, ktorej súčasťou je aj kuracie mäso, avšak mi sme si ju pripravili na vegetariánsky, ba až vegánsky spôsob.

Súčasťou sú batáty, sekané paradajky, kučeravý kel, a samozrejme arašidové maslo. Je krásne hustá, čiže sa k nej pokojne hodí aj príloha vo forme čiernej ryže . Už iba preliať kokosovým mliekom a ste v siedmom nebi.

Čas prípravy: 30 minút

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 1 batát (sladký zemiak = cca 250 g)
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 zaváraninu alebo konzervu krájaných paradajok (400 g)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 PL paradajkovej pasty alebo pretlaku
  • 8 poriadnych PL arašidového masla
  • 2 veľké listy kučeravého kelu
  • 2 PL kokosového oleja (ak nemáte, môže byť aj olivový)

Tip na servírovane:

  • čierna ryža
  • kokosové mlieko
  • petržlenová vňať

Červenú cibuľu nakrájame na drobno a batát na malé kocky. Spolu ich smažíme na kokosovom oleji približne 10 minút. Po tomto čase pridáme pretlačený alebo nastrúhaný cesnak a na malinké kúsky nasekaný zázvor. Premiešame, minútku posmažíme a zalejeme krájanými paradajkami a zeleninovým vývarom. Do misky si zatiaľ pripravíme 8 PL arašidového masla, ktoré vymiešame s 1 PL paradajkovej pasty.

Potom si zoberieme žufanku a odoberieme z polievky tekutinu, ktorú postupne primiešavame do arašidového masla pokým nemá redšiu konzistenciu. 3 žufanky by mali postačiť. Ak by sme arašidové maslo pridali do polievky hneď, nemuselo by sa tak pekne rozmiešať. Potom „tekuté arašidové maslo“ primiešame do polievky spolu s kučeravým kelom, ktorého lístky sme oddelili od stopky a nakrájali na sližiky. Teraz už len varíme polievku na najnižšom stupni 12 – 15 minút a sem tak ju premiešame.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang