Ak obľubujete pizzu, určite si ju vyskúšajte pripravovať aj doma. Použitie vašich obľúbených surovín, navyše s kvalitou, ktorú poznáte, vám zaručí dokonalý výsledok.
Suroviny
- 440 ml teplej vody
- 1 balenie sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 360-380 g hrubej múky
- 3 lyžice olivového oleja plus ďalšie na misu
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C
- Vodu mierne zohrejte, nesmie byť horúca. Do vody nasypte droždie a necháte ho aktivovať, približne 10 minút.
- Do kuchynského robota vsypte soľ a 280 g múky. Trochu premiešajte a prilejte droždie a vodu. Opäť nechajte chvíľu premiesiť a pridajte olivový olej. Zvyšnú múku pridávajte pomaly po 1 šálke.
- Hneď ako sa zmes spojí, vyklopte ju na dobre pomúčenú dosku a hneťte ešte ručne. Cesto bude hladké a pružné.
- Cesto vložte do vymastenej misy a omastite zo všetkých strán. Prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu; z každej polovice bude jedna pizza.
- Obložte podľa svojej chuti a pečte asi 10-15 minút.
TIP: Cesto môžete aj zamraziť v uzatvárateľnom vrecku. Ak ho chcete rozmraziť, vyberte vrecko s cestom z mrazničky a vložte ho na 24 hodín do chladničky. Studené cesto rozvaľkajte a potom ho nechajte pred pridaním omáčky zohriať na izbovú teplotu.
Toto cesto môžete pripraviť tiež pri príprave calzone – takzvanej prekladanej pizze.