Recepty

Recept na vývar z húb

Čerstvé a sušené huby naplnia tento jednoduchý hubový vývar bohatou, umami chuťou. Použite ho do rizota, polievok a omáčok.

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké žlté cibule
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 500 g stoniek z húb shiitake
  • 225 g šampiňónov cremini, rozkrojených na polovicu
  • 10 šálok vody
  • 1 cesnaková cibuľka, rozpolená vodorovne
  • 1 cm kúsok čerstvého zázvoru, rozpolený
  • 14 g sušených húb shiitake
  • 3 lyžice tamari
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 3 cm kúsok kombu

Postup

  1. Cibuľu umyte a osušte, potom ju zbavte šupiek a odložte bokom.
  2. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
  3. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
  4. Pridajte cibuľu, stonky shiitake a huby cremini a za občasného miešania varte 10 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne.
  5. Pridajte vodu, cibuľové šupky, cesnakovú cibuľku, zázvor, sušené huby, tamari a zrnká korenia.
  6. Na silnom ohni priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a pridajte kombu.
  7. Prikryte a varte 1 hodinu.
  8. Preceďte a okoreňte podľa chuti.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang