Med je zdravý a veľmi dobrý. V tomto článku si prezradíme pár tipov, ktoré si určite zamilujete.
Med a mäso
Med je skvelým doplnkom mäsa. Pri pečení mierne zmení chuť a so šťavou z mäsa ešte pridá na chuti. Vždy je dobré mäso do medu na jeden deň (stačí cez noc) naložiť. Mäso následne med do seba vtiahne a je potom chutnejšie a krehkejšie. Vhodné mäso pre nakladanie do medu je najmä kuracie a bravčové. Do medovej marinády môžeme pridať korenie.
Vhodné je také, ktoré sa hodí so sladkou chuťou. To je napríklad klinček, škorica, koriander. Soľ do marinády nepridávajte a mäso nasoľte až pred samotným pečením.
Med a ovocie
Výbornou kombináciou je med a ovocie. Med sa hodí takmer k akémukoľvek druhu ovocia. Jablka, hrušky, banány, slivky na čo si len spomeniete. Ovocie nakrájajte na kocky a zalejte medom. Chuť potom môžete dodatočne ovplyvniť citrónom a cukrom podľa potreby. Jednoduché, zdravé a veľmi dobré.
Med sa tiež výborne hodí na prípravu domáceho zapekaného müsli, ktoré nielen osladí ale aj drží pokope.
Med má tiež skvelé konzervačné vlastnosti. Čerstvo nakrájané ovocie môžete vložiť do pohára a zaliať medom. Vždy chvíľu počkajte, až sa med v pohári usadí a znovu pohár dolejte. Je dôležité, aby v pohári nikde neostala vzduchová bublina.
Medové pečivo
Pečiete nejaký druh pečiva alebo sladkostí? Skúste do cesta pridať trochu medu. Med pečivu dodá perfektnú vôňu a mierne ho ochutí. Nemusíte sa ale báť, že sa chuť zmení k nepoznaniu. Pokiaľ to s medom nepreženiete, pôjde iba o miernu zmenu chute. Postupom času sa naučíte odmerať správnu dávku medu tak, aby chuť pečiva/sladkostí bola dokonalá.
Med možno použiť ako zdravšiu alternatívu do halva – receptu a iných receptov, kde sa chcete vyhnúť cukru.
Med sa môže použiť aj pri pečení chleba, ktorý je vďaka nemu voňavý a chutný – vyskúšajte v tomto recepte na zdravý celozrnný chlieb. Takisto môžete med pridať aj do koláčov, ako napríklad do banánových muffinov. A keď budete pripravovať polevu na muffiny, med je tou správnou voľbou!
Med do džemu
Zaujímavý nápad je tiež pridávať med do džemu a marmelád. Konzistencia a konzervačné vlastnosti sú pre to ideálne. Záleží potom na výslednej chuti. Vyskúšajte pridať med do džemu v malej dávke a uvidíte, či Vám takáto chuť vyhovuje. Med sa vďaka svojej chuti hodí najmä do banánového, poprípade mrkvového džemu.
TIP: V prípade že preferujete vegánsku stravu, med pravdepodobne z jedálnička vylúčite. V tom prípade ho skúste nahradiť agavé, tapiokovým alebo javorovým sirupom.