Kompletné jedlo v jednom chrumkavom obale: každá vyprážaná guľka je plnená bravčovým mäsom, ryžou, zeleninou a koreninami.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké stonky zeleru
- 1 stredne veľká cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 stredne veľká paprika jalapeño
- 1,5 kg bravčového pliecka bez kosti
- 200 g surových kuracích pečienok
- 2 lyžice plus 2 lyžičky korenia Cajun so soľou
- 6 až 7 šálok vody
- 2 šálky uvarenej bielej ryže
- 2 stredne veľké šalotky
- 6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 2 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky strúhanky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 4 šálky oleja na vyprážanie
- omáčka remuláda (francúzska majonézová omáčka) na podávanie
Postup
- Nakrájajte na kocky zeler, cibuľu, cesnak a jalapeño (podľa potreby zbavenú semien, asi 3 lyžice). Nakrájajte 1,5 kg vykosteného bravčového pliecka na 1 cm kúsky. Orežte a opláchnite kuraciu pečienku. Všetko vložte do veľkého hrnca.
- Pridajte 1 lyžicu cajunského korenia so soľou. Pridajte toľko vody, aby bolo všetko zakryté, 6 až 7 šálok. Prikryte a priveďte do varu na silnom ohni. Odkryte, znížte teplotu na strednú a varte, kým bravčové mäso nezmäkne, približne 1 a 1/2 hodiny.
- Preceďte cez jemné sitko a tekutinu z varenia zlejte. Nechajte 10 minút vychladnúť v sitku. Medzitým nadrobno nakrájajte šalotky a lístky zo 6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate (asi 1 lyžica), oboje preložte do veľkej misy.
- Bravčovú zmes preložte na dosku na krájanie a jemne ju nakrájajte. Preneste ju do misy s cibuľkami. Pridajte 2 šálky uvarenej bielej ryže a 1 lyžicu cajunského korenia so soľou. Miešajte, kým sa zmes nezačne spájať.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte až 1 lyžičkou soli, 1/2 lyžičky čierneho korenia a 1/4 lyžičky kajenského korenia. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 4 hodiny až celú noc.
- Zmes naberajte naberačkou alebo z nej vyvaľkajte 20 až 26 guľôčok (každá asi 3 polievkové lyžice). Umiestnite ich v jednej vrstve na plech alebo tanier.
- V plytkej širokej miske rozšľahajte 2 veľké vajcia. Do druhej misky dajte 1 a 1/2 šálky strúhanky. Do tretej misky dajte 1/2 šálky hladkej múky a zvyšné 2 lyžičky korenia Cajun so soľou a premiešajte.
- Vo veľkej panvici alebo v malom hrnci na strednom ohni zohrejte olej. Medzitým každú guľôčku obaľte v zmesi múky, ponorte do vajíčka a vložte do strúhanky, aby sa rovnomerne obalila. Vráťte na plech alebo tanier. Plech na pečenie vyložte papierovými utierkami.
- V dávkach po 5 alebo 6 pridávajte guľky do horúceho oleja a smažte ich dozlatista, 4 až 5 minút. Preneste ich na papierové utierky. Podávajte s remuládou.