Recept pre 6 osôb.
Potrebujeme:
- 250 g čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený ak nezoženiete)
- 5 väčších mrkiev
- 200 g červenej šošovice
- 2 dózy cíceru (2 x 400 g)
- 2 stredne veľké cibule
- väčší kúsok zázvoru (50 g)
- 2 citróny
- 4 – 5 čajových lyžičiek karí korenia (výborná je aj kombinácia karí korenia s mixom korenín garam masala alebo dhaal masala)
- štipku čili
- kokosový olej (ak nemáte, môžete ho nahradiť rastlinným)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 800 ml kokosového mlieka
- 3-5 polievkových lyžíc cícerovej múky na zahustenie (dostať v orientálnych potravinách)
- 2,5 – 3 hrnčeky ryže natural
Tip: Výborné kokosové mlieko sa dá kúpiť v orientálnych potravinách, kde ho väčšinou predávajú v litrovom Tetra Paku. Takéto veľké balienie majú aj v Metre. Kupujeme ho aj v DM-ku, kde ho síce predávajú v dózach, ale tiež neobsahuje žiadne zbytočné a nezdravé prísady.
Kým sa pustíme do varenia, pripravíme si zeleninu. Očistíme 2 cibuľe, 5 mrkiev a väčší kúsok zázvoru. Cibuľu a zázvor nakrájame na malé kocky, mrkvu na tenšie kolieska.
Následne si umyjeme 250 g čerstvého špenátu a chvíľku ho na panvici opražíme na troške oleja, kým špenát skrehne. Odstránime prebytočnú vodu a osolíme. Mal by vyzerať asi takto:
Ďalej prepláchneme 200 g červenej šošovice a dáme ju na 15 min. variť do neosolenej vody. Keď je šošovica mäkká, scedíme ju a osolíme.
Kým sa šošovica varí, pripravíme si ešte 400 ml zeleninového vývaru, dáme variť ryžu (podľa návodu na obale) a môžeme sa pustiť do prípravy karí.
Na (kokosovom) oleji pribl. 4 min. opražíme cibuľku, zázvor a mrkvu. Pridáme štipku mletého čili a 4 – 5 čajových lyžičiek karí korenia. Ešte minútu pražíme a následne zalejeme 800 ml kokosového mlieka a 400 ml zeleninového vývaru. Necháme zovrieť a potom 5 min. varíme na miernom ohni. Cícer z 2 dóz najskôr scedíme, prepláchneme a spolu so špenátom pridáme do karí. Necháme variť ďalších 8 – 10 min.
Ak chcete mať karí hustejšie, odoberte trošku vývaru do hrnčeka a primiešajte pribl. 5 polievkových lyžíc cícerovej múky, dobre rozmixujte a pridajte do karí tak 5 min. pred dovarením.
Nakoniec do karí vmiešame uvarenú červenú šošovicu.
Dochutíme soľou, čiernym korením a 5 – 6 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.
Podávame s ryžou natural.