Hlavné jedlá

Voňavé karí s cícerom a červenou šošovicou – recept

Recept pre 6 osôb.

Potrebujeme:

  • 250 g čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený ak nezoženiete)
  • 5 väčších mrkiev
  • 200 g červenej šošovice
  • 2 dózy cíceru (2 x 400 g)
  • 2 stredne veľké cibule
  • väčší kúsok zázvoru (50 g)
  • 2 citróny
  • 4 – 5 čajových lyžičiek karí korenia (výborná je aj kombinácia karí korenia s mixom korenín garam masala alebo dhaal masala)
  • štipku čili
  • kokosový olej (ak nemáte, môžete ho nahradiť rastlinným)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 800 ml kokosového mlieka
  • 3-5 polievkových lyžíc cícerovej múky na zahustenie (dostať v orientálnych potravinách)
  • 2,5 – 3 hrnčeky ryže natural

Tip: Výborné kokosové mlieko sa dá kúpiť v orientálnych potravinách, kde ho väčšinou predávajú v litrovom Tetra Paku. Takéto veľké balienie majú aj v Metre. Kupujeme ho aj v DM-ku, kde ho síce predávajú v dózach, ale tiež neobsahuje žiadne zbytočné a nezdravé prísady.

Kým sa pustíme do varenia, pripravíme si zeleninu. Očistíme 2 cibuľe, 5 mrkiev a väčší kúsok zázvoru. Cibuľu a zázvor nakrájame na malé kocky, mrkvu na tenšie kolieska.

Následne si umyjeme 250 g čerstvého špenátu a chvíľku ho na panvici opražíme na troške oleja, kým špenát skrehne. Odstránime prebytočnú vodu a osolíme. Mal by vyzerať asi takto:

Ďalej prepláchneme 200 g červenej šošovice a dáme ju na 15 min. variť do neosolenej vody. Keď je šošovica mäkká, scedíme ju a osolíme.

Kým sa šošovica varí, pripravíme si ešte 400 ml zeleninového vývaru, dáme variť ryžu (podľa návodu na obale) a môžeme sa pustiť do prípravy karí.

Na (kokosovom) oleji pribl. 4 min. opražíme cibuľku, zázvor a mrkvu. Pridáme štipku mletého čili a 4 – 5 čajových lyžičiek karí korenia. Ešte minútu pražíme a následne zalejeme 800 ml kokosového mlieka a 400 ml zeleninového vývaru. Necháme zovrieť a potom 5 min. varíme na miernom ohni. Cícer z 2 dóz najskôr scedíme, prepláchneme a spolu so špenátom pridáme do karí. Necháme variť ďalších 8 – 10 min.

Ak chcete mať karí hustejšie, odoberte trošku vývaru do hrnčeka a primiešajte pribl. 5 polievkových lyžíc cícerovej múky, dobre rozmixujte a pridajte do karí tak 5 min. pred dovarením.

Nakoniec do karí vmiešame uvarenú červenú šošovicu.

Dochutíme soľou, čiernym korením a 5 – 6 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.

Podávame s ryžou natural.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang