Pho (čítajte „fo“) je tradičná vietnamská polievka, ktorá sa klasicky pripravuje s hovädzím alebo kuracím mäsom. Základom je silný vývar, ktorý je ale v našom prípade samozrejme len zeleninový. Polievka sa servíruje vo veľkých miskách a slúži ako hlavné jedlo. Idú do nej dobroty ako ryžové rezance, pak choi, údené tofu a klíčky. Chuťovo výborná a postaví vás na nohy aj po prežúrovanej noci.
Recept pre štyri osoby
Doba prípravy: 2 hod.
Pre expresnú verziu polievky si môžete vývar pripraviť aj z bujónu. Vtedy nám postačí aj 20 minút drahoceného času.
Potrebujeme:
Na zeleninový vývar :
- 4 väčšie mrkvy, očistené a narezané na väčšie kúsky
- 1/2 menšieho zeleru (pribl. 400 g), očisteného a narezaného na väčšie kocky
- polovica póru, očisteného a rozrezaného na väčšie kúsky
- 2 stredne veľké cibuľe, očistené a rozrezané na štvrtiny
- kúsok zázvoru (pribl. 20 g), očistený a nakrájaný na tenšie prúžky
- 4 strúčiky cesnaku, očistených a rozrezaných na polovicu
- 10 g sušených shitake hríbov
- 1,5 VL koriandrových semiačok
- 1 VL rasce
- 0,5 VL anízu
- 1 ML feniklových semiačok
- 4 VL sójovej omáčky
- 2 ML soli
- olivový olej
Do polievky:
- 250 g ryžových rezancov
- 250 g baby pak choi
- údené tofu (tak aby vám vyšli 4 – 5 plátkov na jednu porciu)
- za hrsť klíčkov (napr. mungo) na porciu
Na dochutenie:
- 2- 3 limetky
- jarná cibuľka
- sójová omáčka alebo tamari
- sušené alebo čerstvé čili
- čerstvý koriander alebo petržlenová vňať
Začneme s prípravou vývaru. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme koreniny (rascu, aníz, feniklové a koriandrové semiačka), kým začnú krásne rozvoniavať. Potom pridáme zeleninu (mrkvu, zeler, pór, cibuľu, cesnak) a zázvor a tri minútky orestujeme.
Zalejeme 2 litrami vody a pridáme shitake hríby, soľ a sójovú omáčku. Necháme zovrieť, potom znížime teplotu a necháme 1,5 až 2 hodiny variť. Keď je vývar hotový, precedíme ho cez veľmi jemné sítko. Zo zvyšnej zeleniny ešte poriadne vytlačíme šťavu, aby sme z nej dostali maximum arómy.
Kým sa nám varí vývar, môžeme si pripraviť všetko ostatné. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Tofu nakrájame na tenšie plátky a na oleji opečieme do zlatista. Pak choi umyjeme a oddelíme listy od stonky. Stonky pozdĺž nakrájame na kúsky a taktiež opečieme na oleji. Ku koncu na minútku pridáme aj listy.
Do štyroch väčších misiek vložíme ryžové rezance, plátky tofu, pak choi a klíčky. Do stredu stola pripravíme na štvrtiny rozrezané limetky, na tenké krúžky nakrájanú jarnú cibuľku, čerstvý koriander/petržlenovú vňať, čili a sójovú omáčku na dochutenie.
Misky zalejeme horúcim vývarom a ihneď podávame.
Odporúčame dochutiť limetkovou šťavou aspoň zo štvrtiny limetky na porciu. Dodáva polievke krásne sviežu arómu.