Hlavné jedlá

Viedenský rezeň v tekvicovom župane so zemiakovo – paštrnákovým šalátom – recept

Tento kreatívny variant rakúskeho národného jedla predstavuje rakúsku delikatesu celkom inak: aromatický tekvicový župan dodáva mäsu orechový nádych. Ako prílohu možno použiť zemiaky, paštrnák a tekvicu, ktoré v šaláte zjemníme tekvicovým olejom. Jednoducho delikátna pochúťka na kreatívny spôsob.

PRÍSADY:

 Rezeň:

  • 300 g tekvicových jadierok
  • 200 g teľacieho mäsa na rezne
  • 1 polievková lyžica oleja z tekvicových jadier
  • 250 g roztopeného masla
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica smotany
  • soľ a korenie
  • múka

Šalát:

  • 5 polievkových lyžíc oleja z tekvicových jadier
  • 1 hrsť tekvicových jadierok
  • 5 veľkých zemiakov
  • 1 paštrnák
  • 100 g tekvice
  • 50 g alpského masla
  • morská soľ a červené korenie

Príprava rezňa:

Rezeň zabalíme do potravinárskej fólie a jemne vyklepeme. Na obalenie samostatne do misiek rozdelíme vajcia s trochou smotany, pomleté tekvicové jadierka a múku. Rezeň najskôr jemne obalíme v múke, potom v rozšľahaných vajciach so smotanou a na záver v pomletých tekvicových jadierkach.

V panvici rozpálime olej a rezeň dochrumkava vypražíme (dôležité je, aby bol rezeň celý ponorený do oleja). Tak dostaneme chrumkavý župan, pod ktorým sa skrýva jemné mäsko.

Príprava zemiakovo-paštrnákového šalátu:

Paštrnák, zemiaky a tekvicu ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Všetky suroviny spolu varíme 10 minút. Potom ich ľahko opečieme na roztopenom masle a ochutíme soľou i korením.  Správne opečená zelenina má zlatisto-hnedastý odtieň a krásne rozvoniava. Vtedy už len zeleninu dochutíme tekvicovým olejom, ktorý dokonale vyváži všetky chute.

Rezeň položíme na veľký tanier, ktorý obložíme kolieskami citróna. K rezňu pridáme zeleninový šalát a všetko posypeme niekoľkými tekvicovými jadierkami – výsledkom je jedlo, ktoré sa približuje originálu, ale zároveň je celkom iné.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang