Tento kreatívny variant rakúskeho národného jedla predstavuje rakúsku delikatesu celkom inak: aromatický tekvicový župan dodáva mäsu orechový nádych. Ako prílohu možno použiť zemiaky, paštrnák a tekvicu, ktoré v šaláte zjemníme tekvicovým olejom. Jednoducho delikátna pochúťka na kreatívny spôsob.
PRÍSADY:
Rezeň:
- 300 g tekvicových jadierok
- 200 g teľacieho mäsa na rezne
- 1 polievková lyžica oleja z tekvicových jadier
- 250 g roztopeného masla
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica smotany
- soľ a korenie
- múka
Šalát:
- 5 polievkových lyžíc oleja z tekvicových jadier
- 1 hrsť tekvicových jadierok
- 5 veľkých zemiakov
- 1 paštrnák
- 100 g tekvice
- 50 g alpského masla
- morská soľ a červené korenie
Príprava rezňa:
Rezeň zabalíme do potravinárskej fólie a jemne vyklepeme. Na obalenie samostatne do misiek rozdelíme vajcia s trochou smotany, pomleté tekvicové jadierka a múku. Rezeň najskôr jemne obalíme v múke, potom v rozšľahaných vajciach so smotanou a na záver v pomletých tekvicových jadierkach.
V panvici rozpálime olej a rezeň dochrumkava vypražíme (dôležité je, aby bol rezeň celý ponorený do oleja). Tak dostaneme chrumkavý župan, pod ktorým sa skrýva jemné mäsko.
Príprava zemiakovo-paštrnákového šalátu:
Paštrnák, zemiaky a tekvicu ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Všetky suroviny spolu varíme 10 minút. Potom ich ľahko opečieme na roztopenom masle a ochutíme soľou i korením. Správne opečená zelenina má zlatisto-hnedastý odtieň a krásne rozvoniava. Vtedy už len zeleninu dochutíme tekvicovým olejom, ktorý dokonale vyváži všetky chute.
Rezeň položíme na veľký tanier, ktorý obložíme kolieskami citróna. K rezňu pridáme zeleninový šalát a všetko posypeme niekoľkými tekvicovými jadierkami – výsledkom je jedlo, ktoré sa približuje originálu, ale zároveň je celkom iné.