Dezerty

Vianočný Kringle – recept

Kringle je vianočný koláč, ktorý je tradičný najmä v škandinávskych krajinách a severnej Európe. Aj ten si však môžete pripraviť z jediného cesta, s ktorým sme si pripravili už niekoľko vianočných dobrôt! Tento marcipánom plnený koláč je obvykle v tvare prstenca, alebo vyrolovaný do dlhej „štrúdle“ – ako si ho však pripravíte vy, je úplne na vás!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej bielej múky
  • 7 g droždia
  • 275 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 ½ čajovej lyžičky soli

Na náplň:

  • 100 g hrozienok
  • 150 g marcipánu
  • 75 g mandlí
  • 50 g masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • Práškový cukor podľa chuti

Na dokončenie

  • 1 vajíčko
  • Kryštálový cukor
  • mandľové lupienky

Postup:

V hrnci nechajte zovrieť mlieko, odstavte z ohňa a pridajte maslo. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Lucia Rossa.

Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.

Nasaďte na Lucia Rossa mixovaciu nádobu, a rozmixujte všetky ingrediencie na náplň, pokým nemajú konzistenciu roztierateľnej pasty.

Cesto zrazte a rozvaľkajte do obdĺžnika 60×15 cm. Potrite celý povrch cesta pastou, nechajte niekoľko centimetrový okraj. Následne cesto zrolujte po dĺžke. Vonkajší okraj cesta pred zatvorením potrite vodou a dobre spojte. Následne môžete spojiť aj oba konce a vytvoriť prstenec.

Predhrejte si rúru na 200 °C. Zrolované cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie, a nechajte podkysnúť, pokým nezdvojnásobí objem. Pred pečením koláč potrite vajíčkom, posypte cukrom a mandľami. Pečte 40 minút, a nechajte vychladnúť na mriežke.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang