Kringle je vianočný koláč, ktorý je tradičný najmä v škandinávskych krajinách a severnej Európe. Aj ten si však môžete pripraviť z jediného cesta, s ktorým sme si pripravili už niekoľko vianočných dobrôt! Tento marcipánom plnený koláč je obvykle v tvare prstenca, alebo vyrolovaný do dlhej „štrúdle“ – ako si ho však pripravíte vy, je úplne na vás!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej bielej múky
- 7 g droždia
- 275 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 vajce
- 75 g kryštálového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky soli
Na náplň:
- 100 g hrozienok
- 150 g marcipánu
- 75 g mandlí
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky soli
- Práškový cukor podľa chuti
Na dokončenie
- 1 vajíčko
- Kryštálový cukor
- mandľové lupienky
Postup:
V hrnci nechajte zovrieť mlieko, odstavte z ohňa a pridajte maslo. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Lucia Rossa.
Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.
Nasaďte na Lucia Rossa mixovaciu nádobu, a rozmixujte všetky ingrediencie na náplň, pokým nemajú konzistenciu roztierateľnej pasty.
Cesto zrazte a rozvaľkajte do obdĺžnika 60×15 cm. Potrite celý povrch cesta pastou, nechajte niekoľko centimetrový okraj. Následne cesto zrolujte po dĺžke. Vonkajší okraj cesta pred zatvorením potrite vodou a dobre spojte. Následne môžete spojiť aj oba konce a vytvoriť prstenec.
Predhrejte si rúru na 200 °C. Zrolované cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie, a nechajte podkysnúť, pokým nezdvojnásobí objem. Pred pečením koláč potrite vajíčkom, posypte cukrom a mandľami. Pečte 40 minút, a nechajte vychladnúť na mriežke.