Tequeños sú syrové tyčinky obalené v cestíčku. Sú hebké a vypražené do chrumkavej dokonalosti. V recepte nájdete aj postup na prípravu avokádovej omáčky.
Ingrediencie
Na avokádovú omáčku guasacaca:
- 1 veľké avokádo
- 1/2 stredne veľkej zelenej papriky
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1 malý strúčik cesnaku
- 6 vetvičiek čerstvého koriandra
- 6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica vody
- 1/2 lyžičky soli
Na tyčinky:
- 1 a 1/2 šálky múky a viac na obaľovanie
- 3/4 lyžičky soli
- 2 lyžice masla
- 1 veľké vajce
- 3 lyžice vody izbovej teploty, plus ďalšie podľa potreby
- 250 g syra, napr. halloumi
- 4 šálky oleja na vyprážanie
Postup
- Avokádo rozpoľte a zbavte kôstok. Dužinu dajte do mixéra. Nasledujúce suroviny pridávajte priebežne: nahrubo nakrájajte papriku a cibuľu. Ošúpte a plochou stranou noža rozdrvte cesnak. Z vetvičiek koriandra a petržlenu pozbierajte lístky.
- Pridajte 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu vody a 1/2 lyžičky soli. Spracujte do hladka. Preneste do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky, kým nebude pripravená na podávanie.
- Do veľkej misy dajte 1 a 1/2 šálky hladkej múky a 3/4 lyžičky soli. V strede urobte jamku.
- V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite 2 lyžice masla. Do jamky pridajte maslo, 1 veľké vajce a 3 lyžice vody izbovej teploty. Postupujte od stredu smerom von, miešajte a spájajte vidličkou, kým sa cesto nespojí. Ak je cesto príliš drobivé, pridajte po lyžiciach viac vody.
- Keď sa cesto spojí, preneste ho na pracovnú plochu a hneťte rukami, kým nie je hladké a poddajné, 3 až 5 minút. Prikryte a nechajte 20 minút odpočívať pri izbovej teplote. Medzitým syra nakrájajte na 12 tyčiniek.
- Cesto rozvaľkajte a položte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu. Rozvaľkajte ho na hrúbku asi 3 mm. Okraje orežte tak, aby vznikol štvorec.
- Cesto nakrájajte na 12 pásov. Prikryte a nechajte 5 minút odpočívať.
- V panvici na stredne silnom ohni zohrejte 4 šálky oleja. Medzitým naplňte malú misku vodou. Plech na pečenie posypte múkou.
- Pracovnú plochu bohato poprášte múkou. Držte 1 syrovú tyčinku a 1 pásik cesta vertikálne, preložte asi 2,5 cm cesta cez hornú časť syrovej tyčinky. Pokračujte v ovíjaní cesta okolo syrovej tyčinky po uhlopriečke, pričom cesto prekrývajte (tým sa zabráni úniku syra počas vyprážania) a jemne napínajte pás cesta, kým nie je syrová tyčinka úplne pokrytá pásom cesta a druhý koniec syrovej tyčinky nie je zakrytý a uzavretý.
- Druhý koniec stlačte a zatlačte, aby sa uzavrel pomocou navlhčených končekov prstov. Jemným stlačením utesnite švy, aby sa pri vyprážaní neotvorili.
- Položte na plech a jemne obaľte tyčinky v múke. Prikryte čistou kuchynskou utierkou. Opakujte obaľovanie zvyšných syrových tyčiniek.
- Pomocou kliešťov pridajte 4 tyčinky do horúceho oleja a za občasného otáčania ich smažte 2 až 3 minúty dozlatista. Preneste ich na tanier vystlaný papierovou utierkou. Opakujte smaženie zvyšných tequeños. Podávajte teplé s guasacacou.