Hlavné jedláPečivoReceptyVegan/Vegetarian

Recept na venezuelské syrové tyčinky

Tequeños sú syrové tyčinky obalené v cestíčku. Sú hebké a vypražené do chrumkavej dokonalosti. V recepte nájdete aj postup na prípravu avokádovej omáčky.

Ingrediencie

Na avokádovú omáčku guasacaca:

  • 1 veľké avokádo
  • 1/2 stredne veľkej zelenej papriky
  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 6 vetvičiek čerstvého koriandra
  • 6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica vody
  • 1/2 lyžičky soli

Na tyčinky:

  • 1 a 1/2 šálky múky a viac na obaľovanie
  • 3/4 lyžičky soli
  • 2 lyžice masla
  • 1 veľké vajce
  • 3 lyžice vody izbovej teploty, plus ďalšie podľa potreby
  • 250 g syra, napr. halloumi
  • 4 šálky oleja na vyprážanie

Postup

  1. Avokádo rozpoľte a zbavte kôstok. Dužinu dajte do mixéra. Nasledujúce suroviny pridávajte priebežne: nahrubo nakrájajte papriku a cibuľu. Ošúpte a plochou stranou noža rozdrvte cesnak. Z vetvičiek koriandra a petržlenu pozbierajte lístky.
  2. Pridajte 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu vody a 1/2 lyžičky soli. Spracujte do hladka. Preneste do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky, kým nebude pripravená na podávanie.
  3. Do veľkej misy dajte 1 a 1/2 šálky hladkej múky a 3/4 lyžičky soli. V strede urobte jamku.
  4. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite 2 lyžice masla. Do jamky pridajte maslo, 1 veľké vajce a 3 lyžice vody izbovej teploty. Postupujte od stredu smerom von, miešajte a spájajte vidličkou, kým sa cesto nespojí. Ak je cesto príliš drobivé, pridajte po lyžiciach viac vody.
  5. Keď sa cesto spojí, preneste ho na pracovnú plochu a hneťte rukami, kým nie je hladké a poddajné, 3 až 5 minút. Prikryte a nechajte 20 minút odpočívať pri izbovej teplote. Medzitým syra nakrájajte na 12 tyčiniek.
  6. Cesto rozvaľkajte a položte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu. Rozvaľkajte ho na hrúbku asi 3 mm. Okraje orežte tak, aby vznikol štvorec.
  7. Cesto nakrájajte na 12 pásov. Prikryte a nechajte 5 minút odpočívať.
  8. V panvici na stredne silnom ohni zohrejte 4 šálky oleja. Medzitým naplňte malú misku vodou. Plech na pečenie posypte múkou.
  9. Pracovnú plochu bohato poprášte múkou. Držte 1 syrovú tyčinku a 1 pásik cesta vertikálne, preložte asi 2,5 cm cesta cez hornú časť syrovej tyčinky. Pokračujte v ovíjaní cesta okolo syrovej tyčinky po uhlopriečke, pričom cesto prekrývajte (tým sa zabráni úniku syra počas vyprážania) a jemne napínajte pás cesta, kým nie je syrová tyčinka úplne pokrytá pásom cesta a druhý koniec syrovej tyčinky nie je zakrytý a uzavretý.
  10. Druhý koniec stlačte a zatlačte, aby sa uzavrel pomocou navlhčených končekov prstov. Jemným stlačením utesnite švy, aby sa pri vyprážaní neotvorili.
  11. Položte na plech a jemne obaľte tyčinky v múke. Prikryte čistou kuchynskou utierkou. Opakujte obaľovanie zvyšných syrových tyčiniek.
  12. Pomocou kliešťov pridajte 4 tyčinky do horúceho oleja a za občasného otáčania ich smažte 2 až 3 minúty dozlatista. Preneste ich na tanier vystlaný papierovou utierkou. Opakujte smaženie zvyšných tequeños. Podávajte teplé s guasacacou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang