Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na vegetariánsky hubový guláš

Výdatná zmes húb, cíceru s orieškovou chuťou a zelených plodov v hustom krémovom vývare z kokosu a paradajok.

Ingrediencie

  • 2 kg rôznych čerstvých húb, ako sú šampiňóny alebo lesné huby
  • 2 lyžice olivového oleja, plus ďalšie na podávanie
  • 3 lyžičky soli, rozdelené
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 až 4 vetvičky čerstvého oregana
  • 50 g kelu
  • 1 plechovka cíceru
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky sušeného tymianu
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 šálka vody, rozdelená
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 1 lyžička červeného vínneho octu, plus ďalšie podľa potreby
  • možnosti na podávanie: chrumkavý chlieb, varená polenta alebo zemiaková kaša

Postup

  1. Orežte huby a nakrájajte ich na plátky. V panvici na strednom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte huby a 2 lyžičky soli a za občasného miešania varte, kým sa vlhkosť neodparí, 15 až 17 minút.
  2. Medzitým si pripravte nasledujúce suroviny, pričom každú z nich uložte oddelene na veľkú dosku na krájanie: Rozpoľte a nakrájajte na tenké plátky 1 stredne veľkú cibuľu. Pomeľte 3 strúčiky cesnaku. Čerstvú petržlenovú vňať nahrubo nasekajte, čerstvé lístky oregana nahrubo nasekajte na 2 lyžičky (a podľa potreby ešte na ozdobu). Nahrubo nasekajte kel. Sceďte 1 plechovku cíceru.
  3. K hríbom pridajte cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, oregano, 1/2 lyžičky papriky, 1/4 lyžičky tymianu, 1/4 lyžičky čierneho korenia a zvyšnú 1 lyžičku soli. Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne, približne 5 minút.
  4. Prilejte 1/4 šálky vody a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna panvice. Pridajte cícer, drvené paradajky, kokosové mlieko a zvyšné 3/4 šálky vody. Premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa neprehreje a nezhustne, 20 až 25 minút. Spočiatku sa zmes môže zdať zrnitá, ale počas dusenia sa zjemní.
  5. Pridajte kel a 1 lyžičku červeného vínneho octu, premiešajte a varte, kým kel nezvädne, 2 až 5 minút. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou alebo octom.
  6. Nalejte do misiek, ozdobte olivovým olejom a podľa potreby ešte oreganom a petržlenovou vňaťou.
  7. Podávajte s chrumkavým chlebom alebo na varenej polente či zemiakovej kaši.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang