Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na vegetariánske lazagne

Na prípravu zeleninových lazaní je potrebných len niekoľko komponentov, z ktorých sa dá pripraviť veľká dávka a chutia výborne aj po opätovnom zohriatí. K lazagniam sa výborne hodí bešamelová omáčka.

Ingrediencie

Na pečenou zeleninu

  • 500 g tekvice, 2 cm kocky
  • 2 veľké cukety, nakrájané na 2 cm kúsky
  • 2 cibule nakrájané na mesiačiky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • soľ a korenie

Na špenátovú ricottu

  • 250 g mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného
  • 500 g ricotty
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1/8 lyžičky strúhaného muškátového orieška, voliteľne (čerstvý alebo v prášku)
  • 1/2 lyžičky soli a korenia

Na omáčku

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 700 g paradajkového pretlaku
  • 400 drvených paradajok
  • 1/2 šálky vody
  • 3/4 lyžičky sušeného tymiánu a oregana (alebo bazalky, petržlenu)
  • 1/2 lyžičky sušených chilli vločiek (možno vynechať/upraviť podľa chuti)
  • Soľ a korenie

Na lazane

  • 330 g pečenej červenej papriky
  • 375 g čerstvých plátov lazaní
  • 300 g strúhanej mozzarelly

Postup

Pečená zelenina:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Zeleninu položte na plech, pokvapkajte olejom, posypte cesnakom, soľou a korením. Premiešajte.
  2. Pečieme 25 minút, pričom po 15 minútach otočíme, kým zelenina nezmäkne a nezhnedne.
  3. Vyberte z rúry, ešte teplú zeleninu uvoľnite z plechu.

Omáčka:

  1. V panvici na stredne silnom ohni rozohrejeme olej. Pridajte cesnak a cibuľu, smažte 3 minúty do zlatista.
  2. Pridáme pretlak, drvené paradajky, vodu, sušené bylinky, chilli, soľ a korenie. Premiešajte. Dusíme na miernom ohni 20 minút. Pridáme trošku cukru, ak je to príliš kyslé, závisí od paradajok.
  3. Pred použitím odstavte zo sporáka a nechajte 5 minút vychladnúť.

Zmes ricotty:

  1. Vložte ingrediencie do misy a premiešajte, kým sa nespoja.

Lazagne:

  1. Predhrejte rúru na 160 °C. Na dno veľkej zapekacej misy rozotrite naberačku paradajkovej omáčky.
    Prikryte plátmi lazaní.
  2. Navrch položte pečenú zeleninu a červenú papriku. Prelejte 2 1/2 šálkami omáčky a posypte polovicou syra.
  3. Prikryte plátmi lazaní. Potrite zmesou Ricotta. Prikryte plátmi lazaní. Prelejte zvyšnou omáčkou a posypte zvyšným syrom.
  4. Pečte 25-30 minút alebo kým syr nie je zlatistý. Pred krájaním a podávaním nechajte 5 minút odpočívať.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang