Na prípravu zeleninových lazaní je potrebných len niekoľko komponentov, z ktorých sa dá pripraviť veľká dávka a chutia výborne aj po opätovnom zohriatí. K lazagniam sa výborne hodí bešamelová omáčka.
Ingrediencie
Na pečenou zeleninu
- 500 g tekvice, 2 cm kocky
- 2 veľké cukety, nakrájané na 2 cm kúsky
- 2 cibule nakrájané na mesiačiky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- soľ a korenie
Na špenátovú ricottu
- 250 g mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného
- 500 g ricotty
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 1/8 lyžičky strúhaného muškátového orieška, voliteľne (čerstvý alebo v prášku)
- 1/2 lyžičky soli a korenia
Na omáčku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 700 g paradajkového pretlaku
- 400 drvených paradajok
- 1/2 šálky vody
- 3/4 lyžičky sušeného tymiánu a oregana (alebo bazalky, petržlenu)
- 1/2 lyžičky sušených chilli vločiek (možno vynechať/upraviť podľa chuti)
- Soľ a korenie
Na lazane
- 330 g pečenej červenej papriky
- 375 g čerstvých plátov lazaní
- 300 g strúhanej mozzarelly
Postup
Pečená zelenina:
- Predhrejte rúru na 200 °C. Zeleninu položte na plech, pokvapkajte olejom, posypte cesnakom, soľou a korením. Premiešajte.
- Pečieme 25 minút, pričom po 15 minútach otočíme, kým zelenina nezmäkne a nezhnedne.
- Vyberte z rúry, ešte teplú zeleninu uvoľnite z plechu.
Omáčka:
- V panvici na stredne silnom ohni rozohrejeme olej. Pridajte cesnak a cibuľu, smažte 3 minúty do zlatista.
- Pridáme pretlak, drvené paradajky, vodu, sušené bylinky, chilli, soľ a korenie. Premiešajte. Dusíme na miernom ohni 20 minút. Pridáme trošku cukru, ak je to príliš kyslé, závisí od paradajok.
- Pred použitím odstavte zo sporáka a nechajte 5 minút vychladnúť.
Zmes ricotty:
- Vložte ingrediencie do misy a premiešajte, kým sa nespoja.
Lazagne:
- Predhrejte rúru na 160 °C. Na dno veľkej zapekacej misy rozotrite naberačku paradajkovej omáčky.
Prikryte plátmi lazaní. - Navrch položte pečenú zeleninu a červenú papriku. Prelejte 2 1/2 šálkami omáčky a posypte polovicou syra.
- Prikryte plátmi lazaní. Potrite zmesou Ricotta. Prikryte plátmi lazaní. Prelejte zvyšnou omáčkou a posypte zvyšným syrom.
- Pečte 25-30 minút alebo kým syr nie je zlatistý. Pred krájaním a podávaním nechajte 5 minút odpočívať.