V tomto recepte na tortillovú polievku sa chrumkavé prúžky tortilly a krémové avokádo dopĺňajú bohatým, voňavým vývarom. Šťava z čerstvej limetky ju vyzdvihne na vyšší level.
Ingrediencie
- 2 sušené chilli papričky
- 8 kukuričných tortill
- 2 plechovky nakrájaných a opečených paradajok
- 2 lyžice avokádového oleja, plus ďalšie na pokvapkanie
- 1 veľká biela cibuľa nakrájaná na kocky, ⅓ šálky si nechajte na posypanie
- 1 a ½ lyžičky morskej soli, plus viac podľa chuti
- 1 lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky sušeného oregana
- 3 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 4 šálky vody alebo zeleninového vývaru, plus ďalšie podľa potreby
- 3 šálky uvarenej čiernej fazule, scedenej a prepláchnutej
- 1 a ½ šálky čerstvých alebo mrazených kukuričných zŕn, asi z 2 klasov čerstvej kukurice
- čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie
- avokádo nakrájané na kocky
- nakrájané reďkovky
- čerstvý koriander
- rozdrvený syr
- limetka
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C a dva plechy vyložte papierom na pečenie.
- Kuchynskými nožnicami odstrihnite stonky z čili papričiek a potom ich vertikálne rozrežte pozdĺž jedného z okrajov. Rozložte ich tak, aby ležali na rovine.
- Na suchej panvici na strednom ohni opekajte čili 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie sú mäkké a voňavé.
- Na panvicu položte jednu z tortill a opekajte ju z každej strany, kým sa nenapučí a nezavonia.
- Opečené čili a tortillu vložte do mixéra a pridajte paradajky. Rozmixujte do hladka.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte avokádový olej. Pridajte cibuľu a soľ a za občasného miešania varte 8 minút, alebo kým nezmäkne. Pridajte rascu a oregano a varte 30 sekúnd, alebo kým sa nerozvonia.
- Pridajte paradajkovú zmes a za stáleho miešania varte 2 minúty. Pridajte cesnak, vodu a fazuľu a varte 20 minút. Pridajte kukuricu a varte ďalších 10 minút.
- Zvyšné tortilly nakrájajte na tenké pásiky a položte na pripravené plechy. Pokvapkajte ich avokádovým olejom, posypte soľou a premiešajte. Rovnomerne ich rozložte na plechy a pečte 10 až 15 minút, alebo kým nie sú chrumkavé.
- Ak je polievka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Dochuťte podľa chuti.
Servírovanie: Polievku naberte do misiek a pridajte chrumkavé prúžky tortilly, cibuľu nakrájanú na kocky, avokádo, reďkovky, koriander a syr. Podávajte s plátkami limetky.