Na našej stránke nájdete už viacero burgrových receptov. Tento je však niečím výnimočný. Môžu si na ňom pochutnávať aj ľudia, ktorí sa nekamarátia s lepkom.
Žemľu sme totiž nahradili našimi obľúbenými strukovinovými plackami. Konkrétne plackami z hrachovej múky. Nepotrebujete na to ani extra malú panvicu. Stačí väčšia formička, ktorú používate na vianočné vykrajovanie koláčikov alebo formu na malé tortičky, ktorú iba položíte na vašu panvicu. (Viac sa dočítate nižšie.)
Základ placky v placke sme pripravili z pohánkových krúpov a repy a v spojení avokáda a batátových hranoliek je to naozaj jeden fantastický a štavnatý recept. A to nehovoríme preto, lebo je náš :).
Recept na 4 burgre
Čas prípravy: približne 1 hodinu a 15 minút (vrátane pečenia a smaženia)
Na 4 repovo – pohánkové placky potrebujeme:
- 2 malé uvarené červené repy
- 100 g pohánkových krúpov
- 2 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňaťky
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1/4 ČL mletého chili
- 1 ČL soli
- čierne korenie
Ostatné ingrediencie
- 8 malých placiek z hrachovej múky, ktoré si pripravíte podľa receptu na socca placku
- 2 batáty na hranolky (môžeme použiť aj zeler)
- 1 avokádo
- citrón
- 4 mladé cibuľky
- klíčky
- čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Najprv si uvaríme pohánkové krúpy podľa návodu na obale. Zväčša sa varia približne 15 minút. Červenú repu si buď môžeme upiecť v trúbe, kedy ju ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky, posolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť cca pri 200 stupňoch na 45 minút. Alebo si repu uvaríme, či si ju jednoducho kúpime už uvarenú v obchode. Predáva sa zabalená vo vákuovom balení, v chladiacich boxoch napr. v BILLA.
Repu nakrájame na menšie kúsky, pridáme k nej 3/4 uvarených pohánkových krúpov, nastrúhaný cesnak, 1 ČL citrónovej šťavy, 1/4 ČL mletého chilli, 1 ČL soli a mleté čierne korenie. Vymixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote.
Do vymixovanej zmesy, ktorá nám bude pekne držať pokope primiešame zvyšnú 1/4 pohánkových krúpov, 2 PL mletých ľanových semiačok, ktoré nám v recepte nahradia vajíčko a čerstvo nasekanú petržlenovú vňaťku. Zmes necháme minimálne 10 -15 minút odstáť a môžeme sa pustiť do tvarovania a smaženia placiek. Placky sú dobrej konzistencie, tak sa nemusíte báť, že by sa vám rozpadávali. Najlepšie sa ugrilujú na teflónovom grile alebo na panvici.
V čase kedy placky oddychujú si ošúpeme batáty alebo zeler a nakrájame na hranolčeky, ktoré si okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme ich upiecť do rozohriatej trúby na cca 25-30 minút pri 220 stupňoch. Odporúčame ich soliť až po upečení, aby nám „nezvädli“.
Dobrá žemľa, či v tomto prípade placka sú základom dobrého burgru.
Cesto by malo byť hustejšie, takže ak by sa vám zdalo príliš riedke, jednoducho dosypte viac múky. Každá múka môže mať totiž inú konzistenciu, ktorá sa odráža od kvality aj pomletia múky. Na placky tohoro rozmeru nepotrebujeme špeciálnu extra malú panvicu. Stačí väčšia formička, ktorú používame na vianočné vykrajovanie koláčikov alebo formu na malé tortičky, ktorú iba položíme panvicu. Pražíme z oboch strán na olivovovm oleji.
Keď už máme všetky prísady pripravené pustíme sa do poslednej, najkrajšej fázy. Vrstvenia burgru a vychutnávania si všetkých tých úžasných chutí.
Postupujeme nasledovne:
- placka
- listový šalát
- pohánkovo- repová placka
- roztlačené avokádo dochutené soľou, korením a citrónovou sťavou
- batátové alebo zelerové hranolky
- opražená mladá alebo červená cibuľka
- klíčky
- placka