Pripraviť si podľa tohto receptu vynikajúce jahňacieho stehná. Sú dobrou voľbou ak je treba niečo jednoduché a výdatné. Podávať možno so zemiakovou kašou, fettuccine alebo chrumkavými pečenými zemiakmi.
Suroviny
- 4 jahňacie stehná
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 250 ml svetlého červeného vína
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru, zeleninového, kuracieho alebo jahňacieho
- 2 mrkvy nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 zväzok petržlenovej vňate
Postup
- Ak potrebujete predhriať pomalý hrniec, zapnite ho.
- Na veľkú rozpálenú panvicu pridajte polovicu oleja a jahňacie stehná po celej ploche opečte, potom ich preložte do pomalého hrnca. Bude to trvať asi 10 minút. Možno budete musieť stehná opekať po častiach.
- Do panvice pridajte zvyšný olej a jemne na ňom opečte cibuľu, kým nezačne priesvitnieť, potom vmiešajte paradajkový pretlak a múku a minútu povarte.
- Pridajte červené víno a priveďte ho do varu, pričom múku a pretlak miešajte do vína, kým sa okolo kúskov cibule nevytvorí hladká omáčka.
- Omáčku prelejte do pomalého hrnca.
- Do tej istej panvice nalejte vývar a priveďte ho do varu a tiež ho preklopte do pomalého hrnca.
- Do pomalého hrnca pridajte mrkvu cesnak, bobkový list, tymián a stonky petržlenu a prikryte pokrievkou.
- Varte na nízkom stupni osem hodín alebo na vysokom stupni štyri hodiny. Počas varenia stehná niekedy otočte.
- Po ôsmich hodinách by jahňacie mäso malo byť mäkké a malo by začať odpadávať od kosti.
- Ak je omáčka príliš riedka, vyberte jahňacie mäso a mrkvu a omáčku vyklopte do hrnca. Rýchlo ju povarte, kým nezačne hustnúť.