Hlavné jedláRecepty

Recept na varené jahňacie stehienka

Pripraviť si podľa tohto receptu vynikajúce jahňacieho stehná. Sú dobrou voľbou ak je treba niečo jednoduché a výdatné. Podávať možno so zemiakovou kašou, fettuccine alebo chrumkavými pečenými zemiakmi.

Suroviny

  • 4 jahňacie stehná
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 250 ml svetlého červeného vína
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru, zeleninového, kuracieho alebo jahňacieho
  • 2 mrkvy nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Postup

  1. Ak potrebujete predhriať pomalý hrniec, zapnite ho.
  2. Na veľkú rozpálenú panvicu pridajte polovicu oleja a jahňacie stehná po celej ploche opečte, potom ich preložte do pomalého hrnca. Bude to trvať asi 10 minút. Možno budete musieť stehná opekať po častiach.
  3. Do panvice pridajte zvyšný olej a jemne na ňom opečte cibuľu, kým nezačne priesvitnieť, potom vmiešajte paradajkový pretlak a múku a minútu povarte.
  4. Pridajte červené víno a priveďte ho do varu, pričom múku a pretlak miešajte do vína, kým sa okolo kúskov cibule nevytvorí hladká omáčka.
  5. Omáčku prelejte do pomalého hrnca.
  6. Do tej istej panvice nalejte vývar a priveďte ho do varu a tiež ho preklopte do pomalého hrnca.
  7. Do pomalého hrnca pridajte mrkvu cesnak, bobkový list, tymián a stonky petržlenu a prikryte pokrievkou.
  8. Varte na nízkom stupni osem hodín alebo na vysokom stupni štyri hodiny. Počas varenia stehná niekedy otočte.
  9. Po ôsmich hodinách by jahňacie mäso malo byť mäkké a malo by začať odpadávať od kosti.
  10. Ak je omáčka príliš riedka, vyberte jahňacie mäso a mrkvu a omáčku vyklopte do hrnca. Rýchlo ju povarte, kým nezačne hustnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang