Výborné cupcakes, ktoré vydržia šťavnaté až štyri. Tak dlho ich však skladovať nebudete – zjedené budú za chvíľu.
Ingrediencie
- 1 šálka hladkej múky
- 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/8 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 60 g masla, nakrájaného na kocky
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky rastlinného oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C na 20 minút. Do štandardnej formy na muffiny vložte košíčky.
- V mise vyšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vložte maslo a mlieko do nádoby a dajte do mikrovlnnej rúry na 2 minúty, aby sa maslo rozpustilo. Nedovoľte, aby mlieko bublalo a varilo sa (pena je v poriadku). Prikryte a nechajte v mikrovlnnej rúre.
- V samostatnej miske šľahajte vajcia 30 sekúnd. Pri stále zapnutom šľahači prisypte cukor v priebehu 30 sekúnd. Šľahajte, kým sa objem strojnásobí.
- Keď sú vajcia vyšľahané, rozsypte 1/3 múky po povrchu a potom šľahajte na nízkej rýchlosti 5 sekúnd. Prestaňte šľahať, pridajte polovicu zvyšnej múky a miešajte 5 sekúnd.
- Pridajte zvyšnú múku a zopakujte. Akonáhle nevidíte múku, ihneď prestaňte šľahať.
- Do prázdnej misy na múku nalejte horúce mlieko, vanilku a olej. Do horúceho mlieka pridajte asi 3/4 šálky vaječného cesta. Metličkou vymiešajte do hladka. Bude to vyzerať ako pena.
- Pri šľahači s nízkou rýchlosťou vlievajte mliečnu zmes do vaječného cesta. Šľahajte 10 sekúnd – cesto by teraz malo byť hladké.
- Vlejte cesto do formy na muffiny a naplňte košíčky do 2/3. Pečte 22 minút alebo kým nie sú cupcaky zlatisté a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry. Nechajte vychladnúť len 2 minúty, potom si pomôžte vidličkou a položte na chladiacu mriežku.
- Úplne vychladnuté polejete polevou na muffiny podľa vlastného výberu alebo krémom a čerstvým bobuľovým ovocím alebo džemom.