Klasika vždy poteší – či už na narodeniny alebo inú sviatočnú príležitosť.
Ingrediencie
Na cesto:
- 120 g masla izbovej teploty a ďalšie na vymastenie formy
- 2 a 3/4 hrnčeka hladkej múky, preosiatej
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 5 veľkých vajec izbovej teploty
- 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
- 1 šálka mlieka
Na polevu:
- 350 g masla izbovej teploty
- štipka jemnej soli
- 3 a 1/4 šálky práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky mlieka
Postup
Cesto:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Dno a boky dvoch okrúhlych tortových foriem vymastite maslom a vysypte múkou.
- V stredne veľkej miske vyšľaháme múku, prášok do pečiva a soľ; odložíme bokom.
- Maslo, cukor a olej šľahajte vo veľkej mise elektrickým mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nezískajú svetlú farbu a nie sú nadýchané, približne 5 minút.
- Po jednom zašľahajte vajcia a potom vanilku, kým sa nespoja.
- Do cesta striedavo vmiešavajte múku a mlieko pomocou stierky, pričom múku pridávajte v troch dávkach a mlieko v dvoch, začínajúc a končiac múkou, až kým nebude hladké. Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených foriem.
- Korpusy pečte na tej istej mriežke v rúre, kým nie sú zvrchu zlatisté a stredy na dotyk pružné, 35 až 40 minút. Ak sa vám zdá, že sa pečú nerovnomerne, približne v polovici pečenia ich vymeňte.
- Nechajte vychladnúť vo formách asi 10 minút, potom ich vyklopte na chladiace mriežky a nechajte úplne vychladnúť.
Na polevu:
- Kým koláče chladnú, vyšľahajte maslo a soľ vo veľkej mise elektrickým mixérom na strednej rýchlosti do hladka. Postupne zašľaháme práškový cukor. Keď je všetok pridaný, zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je biely a nadýchaný.
- Pridajte 2 lyžice mlieka a šľahajte, aby sa spojilo. Po lyžiciach zašľahajte zvyšné mlieko (poleva bude roztierateľná, ale nie riedka).
- Na tortový tanier alebo stojan položte vrstvu cesta pravou stranou nahor a potrite ju 1 šálkou polevy. Navrch položte druhú vrstvu torty. Vrch a boky torty potrieme zvyšnou polevou.