DezertyRecepty

Recept na vanilkovú tortu

Klasika vždy poteší – či už na narodeniny alebo inú sviatočnú príležitosť.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 120 g masla izbovej teploty a ďalšie na vymastenie formy
  • 2 a 3/4 hrnčeka hladkej múky, preosiatej
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 5 veľkých vajec izbovej teploty
  • 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálka mlieka

Na polevu:

  • 350 g masla izbovej teploty
  • štipka jemnej soli
  • 3 a 1/4 šálky práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky mlieka

Postup

Cesto:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Dno a boky dvoch okrúhlych tortových foriem vymastite maslom a vysypte múkou.
  2. V stredne veľkej miske vyšľaháme múku, prášok do pečiva a soľ; odložíme bokom.
  3. Maslo, cukor a olej šľahajte vo veľkej mise elektrickým mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nezískajú svetlú farbu a nie sú nadýchané, približne 5 minút.
  4. Po jednom zašľahajte vajcia a potom vanilku, kým sa nespoja.
  5. Do cesta striedavo vmiešavajte múku a mlieko pomocou stierky, pričom múku pridávajte v troch dávkach a mlieko v dvoch, začínajúc a končiac múkou, až kým nebude hladké. Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených foriem.
  6. Korpusy pečte na tej istej mriežke v rúre, kým nie sú zvrchu zlatisté a stredy na dotyk pružné, 35 až 40 minút. Ak sa vám zdá, že sa pečú nerovnomerne, približne v polovici pečenia ich vymeňte.
  7. Nechajte vychladnúť vo formách asi 10 minút, potom ich vyklopte na chladiace mriežky a nechajte úplne vychladnúť.

Na polevu:

  1. Kým koláče chladnú, vyšľahajte maslo a soľ vo veľkej mise elektrickým mixérom na strednej rýchlosti do hladka. Postupne zašľaháme práškový cukor. Keď je všetok pridaný, zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je biely a nadýchaný.
  2. Pridajte 2 lyžice mlieka a šľahajte, aby sa spojilo. Po lyžiciach zašľahajte zvyšné mlieko (poleva bude roztierateľná, ale nie riedka).
  3. Na tortový tanier alebo stojan položte vrstvu cesta pravou stranou nahor a potrite ju 1 šálkou polevy. Navrch položte druhú vrstvu torty. Vrch a boky torty potrieme zvyšnou polevou.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang