Najlepšie na varených vajíčkach so sójovou omáčkou je, že sa dajú podávať na tisíc rôznych spôsobov: na raňajky, obed, večeru alebo ako desiata.
Ingrediencie
- 1 šálka vody
- 1/2 šálky sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- 6 lyžíc mirinu (sladké japonské ryžové víno)
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 1/2 cm kúsok neolúpaného zázvoru, roztlačený
- 6 veľkých vajec, studených priamo z chladničky
- Ľad na chladenie vajec
Postup
Príprava marinády:
- Do malého hrnca pridajte vodu, sójovú omáčku, cukor, mirin, cesnak a zázvor a na stredne silnom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku, aby sa udržiavala na miernom ohni.
- Raz alebo dvakrát pomiešajte na 3 až 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a marináda sa mierne nezredukuje.
- Marinádu prelejte do žiaruvzdornej nádoby s tesne priliehajúcim vekom a dostatočne širokej, aby sa do nej zmestilo 6 vajec v jednej vrstve. Marinádu odstavte, aby vychladla.
Príprava vajec:
- Kým sa marináda varí, na stredne veľký hrniec nasaďte parný košík a naplňte ho takým množstvom vody, aby dosahovalo dno parného košíka. Prikryte hrniec a priveďte ho do varu na stredne silnom ohni.
- Pomocou dierkovanej lyžice opatrne vložte vajcia do parného koša v jednej vrstve. Prikryte hrniec a varte vajcia v pare na stredne silnom ohni 6 až 7 minút.
- Ak chcete mať krémový, takmer tekutý žĺtok, varte 6 minút. Po 7 minútach získate o niečo tuhší, ale stále džemovitý žĺtok. Čas neodhadujte, používajte časovač.
- Ak nemáte parný košík: V stredne veľkom hrnci priveďte vodu do varu na stredne silnom ohni. Vody by malo byť toľko, aby boli vajcia úplne ponorené. Hneď ako začne vrieť, opatrne pridajte vajcia a varte 7 minút.
- Kým sa vajcia varia, pripravte si ľadový kúpeľ. Stredne veľkú misu naplňte veľkým množstvom ľadu a studenej vody a postavte ju vedľa sporáka.
- Keď sú vajcia uvarené, lyžicou ich okamžite preložte do ľadového kúpeľa, aby sa úplne ochladili.
- Po jednom vajci poklepte zadnou stranou lyžice, aby ste rozbili škrupinu. Vajíčko olúpte od širokého spodného konca. Tam sa nachádza priehlbina so vzduchovou kapsou, ktorá uľahčuje lúpanie.
- Ponorte vajcia do ľadového kúpeľa, aby ste opláchli všetky prilepené škrupiny. Ošúpané vajcia položte na papierovú utierku a osušte ich.
Marinovanie:
- Vajíčka vložte do marinády, prikryte a uložte do chladničky na najmenej 4 a najviac na 24 hodín. Vajíčka sa v marináde stanú slanšími, preto ich nenechávajte v marináde dlhšie.
- Zvyšky by sa mali vybrať z marinády a uchovávať v nádobe s tesne priliehajúcim vekom.
TIP: Marinádu nevyhadzujte – je vynikajúca na ryži. V chladničke vydrží až 4 dni.