V tomto recepte na domáci vaječný likér sú žĺtky kvôli bezpečnosti tepelne upravené a množstvo rumu môžete upraviť podľa chuti alebo ho úplne vynechať, aby si túto sviatočnú pochúťku mohla vychutnať celá rodina.
Ingrediencie
- 4 šálky mlieka
- 1 lyžička mletej škorice
- 5 celých klinčekov
- 2 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 12 veľkých žĺtkov
- 1 a ½ šálky bieleho cukru
- 4 šálky smotany
- 2 a ½ šálky rumu (voliteľné)
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
Postup
- V hrnci na najnižšom stupni ohrevu zmiešajte mlieko, škoricu, 1/2 čajovej lyžičky vanilky a klinčeky; miešajte a zahrievajte 5 minút. Zvýšte teplotu na strednú a pomaly priveďte do varu. Odstavte z ohňa.
- Vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky do svetložltej farby. Pridajte cukor a šľahajte, kým nie sú svetlé a nadýchané.
- Do žĺtkovej zmesi nalejte časť horúcej mliečnej zmesi a rýchlo šľahajte, aby sa vajcia nezrazili. Pokračujte v pridávaní horúceho mlieka a šľahajte, kým sa všetko mlieko nezmieša.
- Zmes nalejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne, približne 3 minúty a nedovoľte, aby zmes zovrela.
- Preceďte, aby ste odstránili klinčeky, a nechajte vychladnúť asi 1 hodinu.
- Vmiešajte smotanu, rum, zvyšné 2 lyžičky vanilky a muškátový oriešok. Pred podávaním dajte do chladničky na 8 hodín až noc.