Jednoduchý recept na koláč z lístkového cesta s pestom a kozím syrom.
Ingrediencie
- 2 balenia lístkového cesta (2 pláty)
- 50 g čerstvého kozieho syra, izbová teplota
- 3 lyžice bazalkového pesta
- 1 veľký žĺtok
- celozrnná múka na posypanie
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 175 °C.
Kozí syr a 3 lyžice pesta vložte do malej misky a vymiešajte do hladka. V malej miske vyšľahajte 1 veľký žĺtok a 1 lyžičku vody, kým sa nespoja. - Na vrch lístkového cesta položte okrúhly tanier alebo misu a okolo neho vykrojte koleso. Odrezky odstráňte a kruhové cesto uložte do chladničky. Postup zopakujte s druhým plátom lístkového cesta.
- Presuňte 1 kruh z lístkového cesta na papieri na plech. Na okrúhly plát dajte lyžicu zmesi pesta a syra a rozotrite ju na tenko, pričom nechajte 1 cm okraj. Okraj zľahka potrite vodou. Na vrch položte druhý kruh z lístkového cesta a jemne pritlačte okraje, aby sa uzavreli.
- Do stredu kruhu položte vykrajovátko na sušienky alebo okraj pohára, pričom dávajte pozor, aby ste naň príliš netlačili a neprerezali cesto. Kruh rozrežte ostrým nožom na 4 štvrtiny a odrežte ho od vykrajovátka. Každú štvrtinu rozrežte na polovicu, aby ste vytvorili 8 pásov.
- Potom každý z týchto 8 pásov opäť prekrojte na polovicu, aby vzniklo 16 pásov, ktoré vyzerajú ako strapce okolo stredu.
Odstráňte vykrajovátko. - Každý prúžok niekoľkokrát jemne zatočte. Vrch koláča rovnomerne potrite vajíčkom, a to v strede aj na závitoch.
- Pečte 30 až 35 minút, kým sa koláč nenafúkne a nezíska zlatohnedú farbu. Pred opatrným prenesením na tanier nechajte 5 až 10 minút vychladnúť. Podávajte teplé.