Recept na tureckú šošovicovú polievku mercimek corbasi je hotový za menej ako hodinu. Podávajte ju s množstvom aromatických príloh.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 stonka zeleru, nakrájaná nadrobno
- 1 mrkva nakrájaná na drobné kocky
- 4 strúčiky cesnaku, mleté alebo drvené
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice sladkej paprikovej pasty
- 1 a 1/2 šálky červenej šošovice
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 až 2 citróny, odšťavené, podľa chuti
- 1 lyžička soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia alebo podľa chuti
Na ozdobu:
- 1/3 šálky masla
- 2 lyžičky olivového oleja
- 2 lyžičky chilli vločiek, plus ďalšie na posypanie
- 6 lyžíc gréckeho jogurtu
- 6 vrchovatých lyžíc krutónov
- 1/4 zväzku čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
Postup
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 3 minúty. Pridajte zeler, mrkvu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút.
- Pridajte rascu a oregano a korenie vmiešajte do zeleninovej zmesi. Pridajte paprikovú pastu a miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží.
- Do hrnca pridajte šošovicu a premiešajte, aby sa rovnomerne rozdelila do zeleninovej zmesi. Pridajte zeleninový vývar a premiešajte. Polievku nechajte zovrieť.
- Znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte polievku variť, kým šošovica a zelenina nezmäknú, približne 20 minút.
- Polievku odstavte z ohňa. Polievku rozmixujte ponorným mixérom. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Rozohrejte malý hrniec na strednom ohni a pridajte maslo. Varte približne 3 minúty. Odstavte z ohňa a pridajte 2 lyžičky olivového oleja a 2 lyžičky chilli. Premiešajte, aby sa spojili.
- Polievku nalejte do misiek. Na vrch každej polievky pridajte 1 polievkovú lyžicu gréckeho jogurtu, krutóny, kvapku chilli masla a posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a ďalším chilli. Podávajte.