Perzský spôsob varenia pripomína umenie; predovšetkým plnou vášňou a zameranosťou na najmenšie detaily pre zabezpečenie očarujúceho zážitku. Dlhoročná tradičná technika sa odrazila aj v tomto národnom iránskom diele – v tschelu.
V našej farebnej kompozícii sa snúbia chrumkavé orechy, čerstvé bylinky, sušený drač spolu s plodom physalis na perfektne udusenej ryži. Výsledok predstavuje osviežujúcu kombináciu sladkých, bylinných a ostrých chutí, ktoré prinesú kúsok Perzie aj na vaše podnebie.
Prísady
- 500 g ryže Basmati (extra dlhozrnnej)
- 100 g sušeného drača
- 100 g olúpaných pistácií
- 80 g mandľových lupienkov
- 20 g sušenej pomarančovej kôry
- 50 g sušených plodov physalis
- 3 zemiaky
- 3 červené cibule
- arganový olej
- 1 kus masla
- 3 chili papričky
- 1 polievková lyžica El Tahina
- štipka šafranu
- 300 g cíceru
- škorica
- morská soľ
- čierne korenie
- rasca
- 1 polievková lyžica mletej papriky
- zelený a čierny kardamón
- 6 čerstvých plodov physalis
- 100 g trstinového cukru
- štipka korenia na prípravu Ghormeh Sabzi
Príprava hummusu
Na noc necháme namočiť cícer a danú vodu odložíme na neskôr. Potom zmixujeme polievkovú lyžicu tahiny, pretlačený cesnak, čerstvé plody physalis a dve chili papričky. Ochutíme ešte štipkou rasce a morskou soľou. Všetky prísady zmixujeme do jemnej zmesi. Odloženú vodu z cícera zmiešame s tromi polievkovými lyžicami arganového oleja a pridáme do zmixovanej zmesi.
Zmes potom zakrytú necháme odpočívať dve hodiny. Tým sa všetky chute a arómy plne zmiešajú a spoja sa do harmonického celku.
Perfekte dusená ryža
Basmati ryžu predvaríme max. 7 minút. Na spodok hrnca pridáme arganový olej, na ktorý uložíme plátky zemiakov. Na zemiaky uložíme basmati ryžu a veľké kusy masla. Prikryjeme dvomi kuchynskými utierkami a pokrievkou. Pri jemnom stupni varenia varíme 45 minút.
Medzitým rozdrobíme pár zväzkov šafranu s trochou arganového oleja a vody. Touto zmesou sa neskôr zafarbí tretina ryže, zvyšné dve tretiny zostanú biele. Na záver sa tretiny opäť zmiešajú a vznikne voňajúca zmes.
Na rozpálenej panvici opražíme nasekané mandle a pistácie, pridáme dráč, pomarančovú kôru, rozpustené maslo a trocha cukru. Zmes jemne skaramelizujeme a celú zmes pridáme k ryži. Ozdobíme trochou sušeného physalis a petržlenovej vňate. Dochutíme kardamónom, rascou, škoricou a korením. Pod humus ešte pred podávaním zmiešame posekanú petržlenovú vňať, chili a štipku mletej papriky.
Servírovanie
Pikantný hummus samostatne naložíme k voňajúcemu tschelu, ozdobíme petržlenovou vňaťou. Rozličné textúry a mnohé arómy privedú vaše zmysly ku kulinárskej extáze.