Recept na chutný biely chlieb s veľmi ľahkým stredom s chrumkavou kôrkou. Maslo alebo rastlinný olej môžete nahradiť bravčovou masťou.
Suroviny
- 2 balenia sušeného droždia
- 3 lyžice bieleho cukru
- 2 a ½ šálky teplej vody
- 6 a ½ šálky chlebovej múky
- 3 lyžice zmäknutej bravčovej masti (masla/oleja)
- 1 lyžica soli
Postup
- Vo veľkej miske rozpustite droždie a cukor v teplej vode. Vmiešajte 2 šálky múky, bravčovú masť a soľ. Po 1/2 šálky primiešajte zvyšnú múku a po každom pridaní dobre premiešajte.
- Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na mierne pomúčenú plochu a hneťte, kým nebude hladké a pružné, približne 8 minút.
- Veľkú misu zľahka potrite olejom, potom do nej vložte cesto a celé ho jemne omastite olejom.
- Misu prikryte ho vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, približne 1 hodinu.
- Ľahko vymastite dve chlebové.
- Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú plochu. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich bochníky.
- Bochníky vložte do pripravených foriem, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem, približne 40 minút.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Vložte chleby do predhriatej rúry a znížte teplotu na 190 °C.
- Pečte, kým vrch nie je zlatohnedý a spodok bochníka po poklepaní neznie duto, približne 30 minút.