Toto jedlo je ideálne na posedenie s priateľmi či príjemnú rodinnú večeru.
Ingrediencie
Na dusené hovädzie:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 červená cibuľa nakrájaná na stredne veľké kocky
- 3 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kúsky
- 3 stonky zeleru nakrájané na kúsky
- 1 kg duseného hovädzieho mäsa, nakrájané na kocky
- 750 ml suchého červeného vína
- 8 vetvičiek čerstvého tymianu
- 3 stredne veľké paradajky, rozpolené
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na polentu:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 165 g instantnej polenty
Postup
Na dusené hovädzie mäso:
- Vo veľkom hrnci na mierne silnom ohni zohrejte 3 PL oleja, kým nie je horúci, ale nie dymiaci. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a za občasného miešania restujte, kým nezískajú svetlo zlatohnedú farbu, približne 10 minút.
- Pridajte hovädzie mäso a za občasného miešania restujte, kým nezhnedne zo všetkých strán, približne 5 minút. Pridajte víno a tymian, dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Pridajte paradajky, soľ a korenie, potom znížte teplotu na mierne nízku, prikryte a za stáleho miešania každých 15 minút varte, kým hovädzie mäso nezmäkne, približne 2 hodiny.
- Keď je hovädzie mäso mäkké, pomocou klieští odstráňte šupky z paradajok, prípadne aj vetvičky tymianu. Polentu vyklopte z misy, nakrájajte a podávajte spolu s duseným mäsom.
Na polentu:
- Kým sa dusí hovädzie mäso, pripravte polentu. Do veľkej servírovacej misy nalejte olivový olej a rozmiešajte ho. Odstavte.
- Vo veľkej panvici na mierne silnom ohni priveďte vývar do varu. Znížte teplotu na miernu a postupne za stáleho miešania primiešajte polentu.
- Pokračujte vo varení za stáleho miešania, kým polenta nezhustne a neodlepí sa od stien panvice, približne 5 minút.
- Polentu prelejte do olejom potretej servírovacej misy a udržujte ju teplú. Polentu nechajte 5 až 10 minút odstáť, aby mohla stuhnúť.