Hlavné jedláRecepty

Toskánske dusené hovädzie s polentou – recept

Toto jedlo je ideálne na posedenie s priateľmi či príjemnú rodinnú večeru.

Ingrediencie

Na dusené hovädzie:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 červená cibuľa nakrájaná na stredne veľké kocky
  • 3 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kúsky
  • 3 stonky zeleru nakrájané na kúsky
  • 1 kg duseného hovädzieho mäsa, nakrájané na kocky
  • 750 ml suchého červeného vína
  • 8 vetvičiek čerstvého tymianu
  • 3 stredne veľké paradajky, rozpolené
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na polentu:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 165 g instantnej polenty

Postup

Na dusené hovädzie mäso:

  1. Vo veľkom hrnci na mierne silnom ohni zohrejte 3 PL oleja, kým nie je horúci, ale nie dymiaci. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a za občasného miešania restujte, kým nezískajú svetlo zlatohnedú farbu, približne 10 minút.
  2. Pridajte hovädzie mäso a za občasného miešania restujte, kým nezhnedne zo všetkých strán, približne 5 minút. Pridajte víno a tymian, dobre premiešajte a priveďte do varu.
  3. Pridajte paradajky, soľ a korenie, potom znížte teplotu na mierne nízku, prikryte a za stáleho miešania každých 15 minút varte, kým hovädzie mäso nezmäkne, približne 2 hodiny.
  4. Keď je hovädzie mäso mäkké, pomocou klieští odstráňte šupky z paradajok, prípadne aj vetvičky tymianu. Polentu vyklopte z misy, nakrájajte a podávajte spolu s duseným mäsom.

Na polentu:

  1. Kým sa dusí hovädzie mäso, pripravte polentu. Do veľkej servírovacej misy nalejte olivový olej a rozmiešajte ho. Odstavte.
  2. Vo veľkej panvici na mierne silnom ohni priveďte vývar do varu. Znížte teplotu na miernu a postupne za stáleho miešania primiešajte polentu.
  3. Pokračujte vo varení za stáleho miešania, kým polenta nezhustne a neodlepí sa od stien panvice, približne 5 minút.
  4. Polentu prelejte do olejom potretej servírovacej misy a udržujte ju teplú. Polentu nechajte 5 až 10 minút odstáť, aby mohla stuhnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang