Potrebné prísady:
Cesto:
- 250 ml tmavého piva
- 250 g masla
- 75 g kakaa
- 400 g práškového cukru
- 140 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkovej arómy
- 275 g polohrubej múky
- 2 a 1/2 ČL sódy bikarbony
- maslo a múku na vymazanie formy
Krém:
- 375 g neochuteného krémového syra Philadelphia
- 160 g práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy:
Cesto: Do rajnice nalejeme pivo a pridáme na kocky pokrájané maslo. Na ohni zahrejeme tak, aby sa maslo rozpustilo. Pridáme kakao, cukor a vymiešame. V mise rozmiešame kyslú smotanu, vanilkovú arómu a vajcia.
Prilejeme k pivovej hmote, pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbonou a dobre vyšľaháme. Tortovú formu (o priemere 26cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou, vylejeme do nej cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C.
Pečieme asi 20-25 minút, potom teplotu znížime na 160°C a dopekáme ďalších asi 30 minút. Keď korpus vyberieme z rúry, ešte skontrolujeme, či je stred korpusu na dotyk pevný a necháme vychladnúť.