Tmavý tekvicový chlieb
Suroviny:
- 350 g celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g špaldovej múky
- 50 g ražnej múky
- 7 g sušeného droždia
- 100 g tekvicových semienok
- 300 ml vody
- 25 g rasce
- 1 lyžička soli
- sezamové semienka na obalenie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame všetky druhy múky, droždie, semienka, rascu, soľ a všetko zalejeme teplou vodou. Cesto dobre spracujeme a podľa potreby ešte pridáme trocha vody.
Necháme dve hodiny kysnúť, znova spracujeme a vytvarujeme bochník, ktorý obalíme v sezamových semienkach. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte hodinu kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.
Egyptský chlieb
Suroviny:
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky
- 1/2 lyžičky soli
- voda podľa potreby
Postup:
Z múky, soli a vody vypracujeme stredne tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme bochníček. Položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a necháme do druhého dňa odpočinúť.
Pred pečením urobíme na bochníčku nožom zárez, vložíme do stredne predhriatej rúry a asi hodinu pečieme. Potom chlieb vyberieme a necháme vychladnúť.
Tento chlieb je výborný ako príloha k zeleninovým šalátom alebo so syrom ricotta, lučinou apod.
Tento chlieb najlepšie chutí čerstvý, lebo rýchlo tvrdne.