PolievkyRecepty

Recept na najlepšiu thajskú kokosovú polievku

Táto thajská kokosová polievka je plná autentických, výrazných a lahodných thajských chutí. Recept, ktorý vás zaručene nesklame.

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 lyžice strúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lyžičky červenej kari pasty
  • 1 stonka citrónovej trávy, mletej
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice rybej omáčky
  • 1 lyžica svetlého hnedého cukru
  • 3 plechovky kokosového mlieka
  • 680 g čerstvých húb shiitake, nakrájaných na plátky
  • 1,5 kg stredne veľkých kreviet – olúpané a zbavené jadier
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • soľ podľa chuti
  • ¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra

Postup

  1. Pridajte zázvor, kari pastu a citrónovú trávu, varte a miešajte v horúcom oleji 1 minútu.
  2. Postupne primiešajte kurací vývar, potom rybiu omáčku a hnedý cukor, znížte teplotu na minimum a varte 15 minút.
  3. Pridajte kokosové mlieko a huby; varte a miešajte, kým huby nezmäknú, približne 5 minút.
  4. Pridajte krevety a varte, kým nebudú priesvitné, približne 5 minút.
  5. Vmiešajte limetkovú šťavu, dochuťte soľou a ozdobte koriandrom.

TIP na prílohu: Podávajte na dusenej ryži.

Thajská kokosová polievka je bohatá na živiny

Thajská kokosová polievka je kombináciou sladkých, kyslých, slaných a pikantných chutí. Jej základ tvorí kokosové mlieko, vďaka ktorej má krémovú konzistenciu. Pridávajú sa do nej aj typické thajské suroviny ako citrónová tráva, limetkové listy či rybacia omáčka. Je to skutočná delikatesa milovníkov ázijskej kuchyne.

Thajská kokosová polievka sa môže pripravovať s kuracím mäsom, krevetami či tofu, a tak sa jednoducho prispôsobí rozličným chutiam. Čerstvý koriander, šampiňóny a čili papričky vytvárajú z tejto polievky jedlo plné vôní a chutí. Je ideálna na chladné dni, kedy skutočne príjemne zahreje. Príprava je nenáročná a polievka je veľmi bohatá na živiny.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang