Divoká alebo aj indiánska ryža je zdravšou alternatívou ku klasickej ryži. Má menej sacharidov a nižší glykemický index. Varí sa síce o čosi dlhšie ako biela, no jej lahodná chuť stojí za to, aby ste ju vyskúšali.
Suroviny
- 400 g divokej ryže
- 6 červených paprík – grilovaných, olúpaných (možnosť kúpiť už hotové)
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- šťava z polovice citróna
- soľ
- korenie
Postup
- Postavte veľký hrniec s vodou (3 litre) na varnú dosku a priveďte jo do varu.
- Pridajte divokú ryžu (voda má ryžu len zakryť). Varte 40 minút.
- Po uvarení ryžu sceďte a odložte bokom.
- Na otvorenom ohni opražte/spáľte papriku do čierna. Vložte do misky a prikryte potravinovou fóliou, aby sa asi 15 min. dusila. Následne z papriky odstráňte šupku, semienka a nakrájajte na plátky. Odložte bokom. Ak máte už papriku hotovú, tento krok môžete vynechať.
- Do veľkej misy vložte ryžu a červenú papriku. Premiešajte s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme a nakoniec dochutíme šťavou z polovice citróna.