Vegan/Vegetarian

Tekvicové karí s červenou šošovicou a cícerom – recept

Naša milovaná tekvica v spojení s milovaným exotickým kari. V kombinácií s červenou šošovicou a cícerom je nenormálne dobrá. Sviežosť a chuť Ázie tomu celému dodáva aróma citrusov a vôňa kokosového mlieka. Krásny zimný recept, ktorý zahreje, zasýti a zrelaxuje. A bez dlhého státia pri sporáku!

PS: Pri varení sa fantázií medze nekladú. Ak zrovna nemáte po ruke tekvicu, kari bude výborné aj keď ju nahradíte batátom (sladkým zemiakom) či mrkvou.

Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 45 min.

Potrebujeme:

  • 750 g očistenej maslovej tekvice
  • 120 g uvareného cícera (môže byť aj z konzervy)
  • 100 g červenej šošovice
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • kúsok nastrúhaného zázvoru (cca. 2 cm)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 5 ČL kari korenia
  • 2 – 3 sušené limetové listy (kúpite v exotických potravinách)
  • bobkový list
  • štipku čili
  • šťavu z polovice až jedného citróna (podľa chuti)
  • kokosový/olivový olej
  • soľ
  • 3 PL strukovinovej múky na zahustenie (múka z červenej šošovice/cícerová) – kúpite v bio obchode alebo exotických potravinách

Tekvicu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme tekvicu. Chvíľku opražíme spolu s cibuľkou, následne zalejeme kokosovým mliekom. Potom pridáme vodu, tak aby bola hladina vody kúsok nad zeleninou.

Pridáme zázvor, kari korenie, limetové listy, bobkový list, čili, soľ a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút a následne pridáme premytú červenú šošovicu. Varíme 15 min., občas premiešame a posledných 5 minút pridáme cícer. Spolu s cícerom do kari vmiešame aj strukovinovú múku, tak že si odoberieme také 3 žufanky do menšej misky a dobre vymiešame s múkou. Potom vlejeme späť do hrnca. Necháme ešte raz zovrieť.

Keď je kari uvarené, pridáme šťavu z citróna a podľa potreby dosolíme. Servírujeme s ryžou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang