Keď je vonku zima, napadne sneh alebo husto prší, telo i dušu spoľahlivo zahreje táto horúca gnocchi panvička. V tomto recepte sa snúbi zimná klasika (gaštany) s tekvicou a vytvárajú spolu chutný, korenistý pokrm.
Prísady:
TEKVICOVÉ GNOCCHI S GAŠTANMI A RUŽIČKOVÝM KELOM
- 1 tekvica
- 200 g zemiakov
- 500 g ružičkového kelu
- 50 g posekaných, predvarených jedlých gaštanov
- hrsť posekaných vlašských orechov
- 200 g zemiakov
- 7 polievkových lyžíc kukuričnej kaše
- 200 g zemiakovej múky
- 1 vajce
- 50 g parmezánu
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- 200 g masla
- zväzok petržlenovej vňate
Postup:
Trúbu predhrejeme na 180 °C, rozpolíme tekvicu a odstránime jadrá. Pokrájame ju na väčšie kúsky, zmiešame ich s trochou olivového oleja. Kúsky pečieme v trúbe cca. hodinu. Po upečení odstránime voňajúce kúsky dužiny od kôry a vložíme ich do veľkej misy.
Do misy pridáme taktiež uvarené zemiaky, ktoré roztlačíme spolu s tekvicou a zamiešame. Následne pridáme jeden žĺtok, zemiakovú múku, kukuričnú kašu a ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením. Poriadne zamiešame a vymiesime cesto.
Z cesta vyformujeme dlhšie valčeky, ktoré pokrájame na gnocchi. Gnocchi ešte dlaňou vyformujeme do oválneho tvaru a popicháme vidličkou. Vo veľkom hrnci rozohrejeme vodu so soľou, keď začne voda vrieť, pridáme do nej gnocchi.
Medzitým nakrájame cibuľu na malé kocky, posekáme orechy a spolu ich opečieme na panvici na troche oleja. Keď sa cibuľa s orechmi opražia a začnú rozvoniavať, pridáme rozpolený ružičkový kel a posekané gaštany.
Pridáme ešte väčší kúsok masla a mierne opečieme. Potom vložíme do panvice uvarené gnocchi, jedlo opekáme na panvici, kým nezačnú gnocchi zlatnúť. Na záver posypeme čerstvou, posekanou petržlenovou vňaťou.