Toto je klasická, jednoduchá polievka z čerstvej tekvice, ktorú pripravíte veľmi rýchlo. Hustá, krémová a plná chuti, túto polievku budete odteraz robiť stále.
Ingrediencie
- 1,2 kg tekvice (akéhokoľvek druhu, podľa chuti)
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, ošúpané vcelku
- 3 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 šálka vody
- soľ a korenie
- 1/2 až 3/4 šálky smotany alebo polotučného mlieka
Postup
- Z tekvice odrežte šupku a vyškrabte semená. Nakrájajte ju na 4 cm kúsky.
- Tekvicu, cibuľu, cesnak, vývar a vodu vložte do hrnca – tekutina nesmie celkom pokryť celú tekvicu. Priveďte do varu, nezakryte, potom znížte teplotu a nechajte rýchlo variť, kým tekvica nezmäkne (skontrolujte nožom) – asi 10 minút.
- Odstavte z ohňa a ponorným mixérom rozmixujte do hladka.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením, vmiešajte smotanu (po pridaní smotany polievku nikdy nevarte).
- Polievku naberieme do misiek, pokvapkáme trochou smotany, podľa potreby posypeme korením a petržlenovou vňaťou. Podávajte s chrumkavým chlebom.