Kto dáva prednosť slaným koláčom pred tými sladkými, by mal tento recept určite vyskúšať.
Suroviny
- 200 g rozdrveného syra feta
- 180 ml plnotučného mlieka
- 100 g parmezánu alebo pecorina
- 100 g syra ricotta
- 100 g strúhanej goudy alebo ementálu
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice nasekanej mäty
- 1 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžice nasekaného kôpru
- mleté biele korenie na dochutenie
- olivový olej alebo rozpustené maslo
- hrsť sezamových semienok
- 5 balíkov lístkového cesta
Postup
- Na prípravu náplne vložte fetu do misky a rozdrvte ju vidličkou.
- Pridáme ostatné prísady okrem korenia a dôkladne premiešame.
- Počas prípravy cesta uložíme náplň do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech na pečenie potrite olivovým olejom alebo maslom, nevynechajte ani boky plechu.
- Pláty lístkového cesta vždy prekrojte na polovicu tak, aby nám zakryli dno plechu.
- Na dno plechu položte jeden plát lístkového, potrite ho olejom alebo maslom a potom postup opakujte, pričom pridáte až 5 plátov cesta.
- Teraz nalejte vychladnutú syrovú zmes a uhlaďte stierkou.
- Koláč navrstvíme ďalšími 5 plátmi cesta, pričom sa uistíme, že každý plát je potretý maslom alebo olejom a okraje zarolujeme.
- Nakoniec vrch koláča potrieme buď olejom, alebo maslom, pokvapkáme malým množstvom vody a posypeme sezamovými semienkami.
- Ostrým nožom urobte na vrchu zárezy, aby sa mohla uvoľniť para.
- Pečieme v rúre približne 40-45 minút, kým cesto nie je chrumkavé a zlatisté.
- Podávajte v zapekacej miske so šalátom ako prílohou.