Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na prípravu syrového francúzskeho zemiakového nákypu

Recept krok na skvelý nákyp zo zemiakov, syra, slaniny a cibule pochádzajúci zo Savojska v Alpách.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžica plus 1 lyžička soli
  • asi 1/2 šálky nastrúhaného syra
  • 3 klinčeky cesnaku
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
  • 6 plátkov hrubšie nakrájanej slaniny (asi 1/5 kg)
  • 1 koliesko polomäkkého syra s mäkkou kôrkou, napríklad Camembert
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 a 1/2 šálky hustej smotany

Postup

  1. Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 190 °C.
  2. Ošúpte 1 kg zemiakov a nakrájajte ich na 0,5 cm hrubé plátky. Zemiaky a 1 lyžicu soli vložte do veľkého hrnca a pridajte toľko studenej vody, aby ich zakryla na 2,5 cm. Priveďte do varu na silnom ohni. Znížte teplotu na strednú a varte, kým zemiaky nezmäknú, 4 až 5 minút (zemiaky sa budú variť aj v rúre, neprehrievajte ich.)
  3. Zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť, kým pripravíte náplň. Hrniec osušte papierovou utierkou.
  4. Počas chladnutia zemiakov nastrúhajte na jemno približne 1/2 šálky syra. Zomeľte 3 strúčiky cesnaku, nakrájajte na kocky 1 stredne veľkú žltú cibuľu (asi 1 a 1/2 šálky) a najemno nasekajte 1 lyžicu čerstvých tymiánových lístkov. Nakrájajte 6 plátkov hrubej slaniny priečne na 0,5 cm kúsky. Nakrájajte 1 koliesko polomäkkého syra na 12 plátkov.
  5. Do prázdneho hrnca pridajte slaninu a varte ju na miernom ohni za občasného miešania, kým slanina nezhnedne a neostane chrumkavá, 10 až 15 minút. Pomocou dierkovanej lyžice preložte slaninu do misky. Slaninový tuk prelejte do malej žiaruvzdornej misky, potom odmerajte 2 lyžice a vráťte ho do hrnca.
  6. Cibuľu a cesnak pridajte do hrnca a za častého miešania varte na miernom ohni, kým nezmäknú a nebudú veľmi voňavé, 3 až 5 minút. Pridajte tymián, zvyšnú 1 lyžičku soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Varte 2 až 3 minúty, kým sa neohreje.
  7. Pridajte 1/2 šálky suchého bieleho vína a drevenou lyžicou zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna hrnca. Víno priveďte do varu a varte, kým sa nezredukuje na polovicu, 2 až 4 minúty. Pridajte 1 a 1/2 šálky hustej smotany a priveďte do varu. Nechajte variť 2 minúty a potom stiahnite z ohňa.
  8. Polovicu plátkov zemiakov rozložte do rovnomernej vrstvy v pekáči alebo v zapekacej miske. Rovnomerne posypte polovicou slaniny. Na slaninu nalejte polovicu smotanovej zmesi a rozložte cibuľu do rovnomernej vrstvy.
  9. Na cibuľu poukladajte zvyšné plátky zemiakov. Zemiaky zalejte zvyšnou smotanovou zmesou a cibuľu rozložte do rovnomernej vrstvy. Posypte syrom, na vrch položte plátky syra a posypte zvyšnou slaninou.
  10. Pečte, kým syr nezhnedne a náplň nebude bublať, 30 až 35 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang