Potrebujeme:
- 200 g špaldovej múky
- 100 ml vody
- 100 ml sójového mlieka
- 50 g masla
- 4 vajíčka
- 50 g tvrdého syra parmezánového typu (Džiugas)
- čajová lyžička hnedého cukru
- čajová lyžička soli
- čajová lyžička proveslánskych byliniek
- väčšia štipka chilli korenia
- cukrárske vrecúško
- papier na pečenie
na ozdobenie:
- mleté vlašské orechy
- chia semiačka
- lúpaný sezam
jogurtový dip:
- jeden malý biely jogurt (125 g)
- pol lyžičky červenej curry pasty
- malú hrsť nasekaných bazalkových lístkov (môžete použiť aj sušenú)
- soľ, korenie
V hrnci zmiešame vodu, mlieko, maslo, soľ, cukor a chilli. Naštartujeme sporák a zmes zohrievame na ohni kým sa nám nerozpustí maslo. Zmiernime oheň na minimum a primiešame múku. Tekutá zmes sa rýchlo premení na cesto, tak sa nezľaknite a ďalej miešajte. Pridajte syr a bylinky a miešajte kým sa nevytvorí kompaktné lesklé cesto.
Cesto necháme vychladnúť a primiešavame doň postupne vajíčka. Cesto dobre vymiešajte, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili. Teraz je čas naplniť ho do cukrárskeho vrecúška. Na papier na pečenie z vrecúška vytláčame malé kopčeky. Nám sa cesto trošku rozchádzalo.
S vysokou pravdepodobnosťou zlyhala váha, keď sme vážili múku. Tým, že sme už cesto mali vo vrecúšku, neprimiešavali sme ju. Ak ale vy budete mať pocit, že je cesto príliš riedke ako to naše na obrázku, tak kľudne trošku múky pridajte.
Nachystané dukátiky posypeme zmesou semiačok a orechov a dáme piecť na 20 minút do trúby (alebo kým nám jemne nezhnednú), ktorú sme si predhriali na 180 stupňov.
Podávame s jogurtovým dipom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých prísad.
Recept budeme v budúcnosti určite testovať aj pridaním kypriaceho prášku. Ale táto alternatíva nám prišla na toto medzi-sviatkové obdobie zdravšia. A asi to tak malo byť, že sme miesto malých nadýchaných pagáčikov napiekli malé peniažky pre šťastie.