Suroviny
- 400 g teľacieho stehna bez kostí
- 60 g tuku
- 20 g hladkej múky
- 1 dl kyslej smotany
- voda alebo vývar soľ
Na plnku potrebujeme :
- 20 g čerstvého masla
- 1 vajce uvarené na tvrdo
- 1 žĺtok
- 20 g sardel
- 60 g šampiňónov a soľ
Postup
Teľacie stehno očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájame na rezne. Tie naklepeme, okrajové blany narežeme a osolíme. Pripravíme si plnku a to tak, že v porcelánovej miske vymiešame do peny väčšiu časť masla, pridáme pretretý žĺtok uvarený natvrdo a surový žĺtok.
Tiež pridáme taktiež na drobné kúsky posekaný bielok z vajca uvareného na tvrdo a pretreté sardely. Šampiňóny nasekáme jemne a na zvyšku masla ich udusíme. Aj tie pridáme k zmesi a všetko poriadne premiešame.
Touto plnkou potrieme rezne, zvinieme, spevníme špáradlami a na rozohriatom tuku zo všetkých strán opečieme. Potom podlejeme vlažnou vodou , prípadne vývarom, prikryjeme pokrývkou a dusíme do mäkka, pričom závitky občasne polievame vlastnou šťavou a obraciame.
Počas dusenia podľa potreby dolievame vodu , prípadne vývar. Ak sú závitky mäkké, tak ich vyberieme, šťavu zaprášime múkou, zalejeme buď vodou , prípadne vývarom a poriadne povaríme. Nakoniec šťavu dochutíme kyslou smotanou a precedíme ju na hotové závitky.
Ešte všetko spoločne povaríme a zjemníme čerstvým surovým maslom. Švédske teľacie závitky podávame so zemiakmi či ryžou.