Toto je najlepší recept na švédske mäsové guľky. Mleté hovädzie a bravčové mäso ochuťte muškátovým orieškom a kardamónom a podávajte so smotanovou omáčkou. Mäsové guľky z Ikey tento recept nikdy neprekonajú.
Lepšie ako z IKEA
Ak máte radi švédske mäsové guľky v IKEA, pripravte sa, tieto sú stokrát lepšie! Sú úžasné na vaječných rezancoch ako hlavný chod alebo sa podávajú ako samostatné predjedlo so švédskou omáčkou na mäsové guľky.
Tajomstvo je v omáčke
Tieto malé mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa, ochutené muškátovým orieškom a kardamónom, sa najlepšie podávajú so švédskou omáčkou z mäsových guľôčok – bohatou omáčkou na báze rôsolu a hovädzieho vývaru, ochutenou kyslou smotanou a trochou brusnicového džemu.
Ako ich podávať?
Brusnicový džem sa tradične podáva so švédskymi mäsovými guľkami. Je to vynikajúci džem, ale je ťažké ho zohnať. Nebojte sa ho nahradiť džemom z červených ríbezlí alebo malinovým džemom. Džem môžete podávať buď bokom, alebo ho môžete vmiešať priamo do omáčky, čo sme urobili aj my.
Ingrediencie:
Mäsové guľky:
- 3 plátky bieleho chleba bez kôrky, nakrájané na kocky
- 60 ml mlieka
- 4 lyžice masla
- 1/2 veľkej bielej cibule, nastrúhanej veľkými otvormi na strúhadle
- 1 veľké vajce
- 340 g mletého hovädzieho mäsa
- 220 g mletého bravčového mäsa
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého kardamónu
Omáčka:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml kyslej smotany
- 2 lyžice brusnícového džemu
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Chlieb nakrájaný na kocky vložte do veľkej misy a zmiešajte s mliekom. Nechajte odstáť 5 až 10 minút. Keď chlieb nasiakne všetko mlieko, rozdrvte ho vidličkou alebo rukou.
- Na panvici na stredne silnom ohni rozpustite 1 lyžicu masla. Primiešajte nastrúhanú cibuľu a varte ju, kým nezmäkne, 3 až 4 minúty. Odstavte z ohňa a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Vychladnutú cibuľu vmiešajte do mliečnej zmesi na chlieb. Pridajte vajce, mleté hovädzie a bravčové mäso, soľ, korenie, muškátový oriešok a kardamón. Všetko zmiešajte (čistými) rukami, kým sa dobre nespojí.
- Z hmoty vytvarujte rukami mäsové guľky a položte ich na tanier alebo plech. Z tohto receptu by malo vzniknúť asi 40 mäsových guľôčok. Upozorňujeme, že mäsové guľky budú trochu vlhké.
- Na veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice masla na strednom ohni. Keď sa maslo rozpustí a spení, začnite do panvice pridávať mäsové guľky.
- Pracujte po častiach, aby ste panvicu nepreplnili, a pomaly opečte mäsové guľky zo všetkých strán. Na otáčanie použite drevenú lyžicu alebo kliešte. S mäsovými guľkami manipulujte opatrne, aby sa pri otáčaní nerozpadli.
- Keď sú mäsové guľky zo všetkých strán opečené a upečené, vyberte ich z panvice do misky. Mäsové guľky neskôr ohrejete v omáčke.
- Po vybratí mäsových guľôčok z panvice papierovou utierkou zotrite maslo a začiernené kúsky.
- Do panvice pridajte 3 lyžice čerstvého masla. Maslo zohrievajte na panvici na strednom ohni, kým sa nerozpustí a nezačne bublať.
- Pomaly zašľahajte 3 polievkové lyžice múky. Miešajte, kým nie je hladká. Pokračujte v miešaní a nechajte zmes múky variť niekoľko minút, až kým zápražka nezíska farbu.
- Keď sa zápražka rozvarí do krásneho svetlohnedého odtieňa, pomaly pridávajte vývar a miešajte.
- Vývar bude najprv prskať a zápražka sa môže zrážať, ale pridávajte ju pomaly a stále miešajte.
- Vmiešajte kyslú smotanu a džem: Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu. Ak pridávate želé, vmiešajte ho teraz alebo ho podávajte bokom. Ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Vráťte mäsové guľky do panvice s omáčkou a varte ich niekoľko minút na miernom ohni, aby sa prehriali.
- Podávajte na zemiakovej kaši alebo vaječných rezancoch. Alebo podávajte jednotlivé švédske mäsové guľky namočené v omáčke ako predjedlo.