Tieto domáce sušienky preliate voňavou čokoládovou omáčkou zaženú aj tú najväčšiu chuť na sladké.
Ingrediencie
- 360 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 120 g rastlinného tuku
- 240 ml cmaru
- 60 ml rozpusteného masla
Čokoládový krém:
- 40 g masla
- 130 g cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 35 g kakaa
- 480 ml plnotučného mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Rastlinný tuk vmiešame vidličkou, kým nebude cesto vyzerať ako jemná strúhanka.
- Po troškách pridávajte cmar a neustále miešajte, kým sa dobre nepremieša.
- Cesto vyklopte na mierne pomúčenú plochu. Dvakrát alebo trikrát ho zľahka prehnetieme. Cesto rozvaľkajte pomúčeným valčekom na hrúbku 13 mm. Pomocou 5 cm vykrajovača vykrajujte z cesta kolieska.
- Sušienky poukladajte na vymastený plech na pečenie. Vrchnú časť sušienok jemne pritlačte. Sušienky potrieme polovicou rozpusteného masla a pečieme 14 minút alebo dozlatista.
- Medzitým pripravte čokoládový krém. V hrnci postavenom na mierny oheň zohrejte maslo. Primiešajte cukor, múku a kakao.
- Do panvice pomaly prilievajte 240 ml mlieka a dobre šľahajte, aby ste odstránili hrudky. Za stáleho miešania prilievajte zvyšné mlieko, kým zmes nezhustne, pričom dávajte pozor, aby sa zmes nepripálila na dne panvice.
- Horúce sušienky potrite zvyšným maslom.
- Sušienky rozdeľte na polovicu, prelejte čokoládovou omáčkou a ihneď podávajte.