Suroviny
- 3-4 uvarené zemiaky
- 1 vajíčko
- hrubá múka
- soľ
- 20 dg masla
- 3 PL strúhanky
- 2 PL kryštálového cukru
- voda
Postup
Zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme do nich vajíčko a štipku soli. Po lyžiciach pridávame hrubú múku a cesto rukou vypracúvame, kým nemá konzistenciu, ktorá sa nelepí na ruku. Na vymúčenú dosku uložíme cesto a vytvoríme z neho šúľok dlhý asi 40 cm.
Krájame ho asi na centimetrové plátky a z každého plátku urobíme malý šúľanec. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu. Potom do nej dáme variť šúľance. Uvarené šúľance spoznáme podľa toho, že vyplávajú hore.
V ďalšom hrnci si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cukor so strúhankou. Do tejto zmesi zľahka zamiešame uvarené a scedené šúľance.