Suroviny
- 600 g očistenej a čiastočne vykostenej šťuky
- 50 g očistenej cibule
- 150 g masla
- 1 dl bieleho vína
- soľ
- 150 g šampiňónov
- 150 g konzervovanej špargle
- 100 g paradajok
- 2 žĺtky
- 2 dl hustej kyslej smotany
- citrón
- 100 g bešamelovej omáčky
- 120 g postrúhaného ementálu
- zelená petržlenová vňať
Postup
Mäso zo šťuky umyjeme, osušíme a pokrájame na porcie. Maslom vymastíme ohňovzdornú nádobu, vložíme do nej porcie šťuky, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, pridáme k porciám šťuky, zalejeme vínom, prikryjeme pokrývkou a udusíme takmer do mäkka. Šampiňóny udusíme na masle, pokrájame na plátky a prikryjeme nimi porcie udusenej šťuky.
Paradajky olúpeme, pokrájame na kolieska a spoločne so špargľou poukladáme na šampiňóny. Polejeme žĺtkami rozšľahanými v smotane, taktiež polejeme taktiež bešamelovou omáčkou, posypeme syrom a dáme prudko zapiecť do rozohriatej rúry do zlatista.
Šťuku zapečenú so špargľou podávame s varenými zemiakmi a zeleninovými šalátmi zo surovej zeleniny.